Makaron warzywny z boczniakami
Makaron warzywny z boczniakami
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać
- Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski
- Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce
- Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są duże na ćwiartki
- W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz
- Najpierw wrzucamy grzyby
- Po 2 min cebule i czosnek
- Mieszamy
- Po kolejnych 2 min dodajemy makaron z warzyw
- Zasmażamy 2 min
- Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką
- Dusimy 2 min
- Mieszamy, próbujemy
- Solimy, pieprzymy do smaku
Rady dietetyka
Jeśli chcesz możesz do spaghetti dodać ulubione mięso.
Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – patrz na piktogramy.
Uwagi
Boczniaki możesz zamienić na dowolny rodzaj grzybów, takie jakie lubisz.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia podobnego warzywnego spaghetti – koniecznie do nich zajrzyj!
Autor
Lista składników
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ½ cukinii (ok. 150 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 3 boczniaki (ok. 125 g)
- 1 łyżka posiekanej, zielonej pietruszki (12 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy
Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >Plantanowe placki z karobem
Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…
WIĘCEJ >Pizzerinka
Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…
WIĘCEJ >Mizeria paleo
Ogórka obieramy i kroimy na cienkie talarki. Posypujemy ogórka solą i imbirem. Dodajemy śmietankę i koperek . Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Pozwalamy się połączyć smakom przez pół godziny.
WIĘCEJ >