Makaron warzywny z sosem dyniowym
Makaron warzywny z sosem dyniowym
Przygotowanie
- Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
- Następnie robimy makaron z cukinii
- Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę
- Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew, obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę obieramy i kroimy w paseczki
- Pora kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy cebulę, czosnek i por
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy dynię i paprykę, marchew i pietruszkę
- Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
- Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Do gotowego sosu dodajemy makaron z kalarepy i cukinii
- Mieszamy, wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem przez minutę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (210 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Woda (100 ml)
- Kalarepa (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Por (50 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku
Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…
WIĘCEJ >Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą
Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…
WIĘCEJ >Zielony koktajl jagodowy
Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu
WIĘCEJ >