fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem dyniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8f59131e-503c-4725-8d64-9ae5bf2f8eef-1

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
  • Następnie robimy makaron z cukinii
  • Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę obieramy i kroimy w paseczki
  • Pora kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy cebulę, czosnek i por
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy dynię i paprykę, marchew i pietruszkę
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
  • Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Do gotowego sosu dodajemy makaron z kalarepy i cukinii
  • Mieszamy, wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem przez minutę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Wypróbuj inne propozycje warzywnych makaronów (powiązane przepisy). Ulubioną potrawę oznacz serduszkiem i stwórz w ten sposób własną książkę kulinarną.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ¼ dyni (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ czerwonej papryki (115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia - głęboka, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >