Makaron warzywny z sosem dyniowym
Makaron warzywny z sosem dyniowym
Przygotowanie
- Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
- Następnie robimy makaron z cukinii
- Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę
- Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew, obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę obieramy i kroimy w paseczki
- Pora kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy cebulę, czosnek i por
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy dynię i paprykę, marchew i pietruszkę
- Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
- Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Do gotowego sosu dodajemy makaron z kalarepy i cukinii
- Mieszamy, wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem przez minutę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (210 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Woda (100 ml)
- Kalarepa (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Por (50 g)
- Cebula (50 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa dyniowo – rybna
Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z…
WIĘCEJ >Topinambur z grzybami
Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…
WIĘCEJ >