fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem dyniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8f59131e-503c-4725-8d64-9ae5bf2f8eef-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
  • Następnie robimy makaron z cukinii
  • Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę obieramy i kroimy w paseczki
  • Pora kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy cebulę, czosnek i por
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy dynię i paprykę, marchew i pietruszkę
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
  • Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Do gotowego sosu dodajemy makaron z kalarepy i cukinii
  • Mieszamy, wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem przez minutę 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (210 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Woda (100 ml)
  • Kalarepa (80 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Por (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - głęboka, Pokrywka do patelni, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…

WIĘCEJ >

Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl jagodowy

Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu

WIĘCEJ >