fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem dyniowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8f59131e-503c-4725-8d64-9ae5bf2f8eef-1

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat
  • Następnie robimy makaron z cukinii
  • Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew, obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę obieramy i kroimy w paseczki
  • Pora kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy cebulę, czosnek i por
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy dynię i paprykę, marchew i pietruszkę
  • Wlewamy ½ szklanki zimnej wody
  • Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Do gotowego sosu dodajemy makaron z kalarepy i cukinii
  • Mieszamy, wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem przez minutę 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Wypróbuj inne propozycje warzywnych makaronów (powiązane przepisy). Ulubioną potrawę oznacz serduszkiem i stwórz w ten sposób własną książkę kulinarną.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ¼ dyni (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ czerwonej papryki (115 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia - głęboka, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowo – kokosowy

Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >