fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz28-4-2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać
  • Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski
  • Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce
  • Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są duże na ćwiartki
  • W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz
  • Najpierw wrzucamy grzyby
  • Po 2 min cebule i czosnek
  • Mieszamy
  • Po kolejnych 2 min dodajemy makaron z warzyw
  • Zasmażamy 2 min
  • Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 2 min
  • Mieszamy, próbujemy
  • Solimy, pieprzymy do smaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Boczniak (świeży) (250 g)
  • Bulion kostny (125 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (20 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia - głęboka, Pokrywka do patelni, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki sypkie i wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę tzw. keksówkę (podłużna) i piec…

WIĘCEJ >

Stek wołowy z grillowaną cukinią

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek i cukinie, lekko solimy. Mięso kładziemy na talerz…

WIĘCEJ >

Ryżanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i do momentu, aż pochłonie całe mleko) Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Ryżankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz cynamon i mieszamy

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa na mleku kokosowym

W garnku na średnim ogniu delikatnie prażymy wiórki kokosowe, od czasu do czasu mieszając Wiórki odstawiamy do wystudzenia Do garnka wlewamy szklankę wody, mleko kokosowe, komosę ryżową, syrop klonowy i doprowadzamy do wrzenia Po zagotowaniu…

WIĘCEJ >