fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49801d17-f8f7-4c55-9532-e85687a646b8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Kalarepę obieramy ze skóry
  • Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Kalarepę, cukinię i rzodkiew przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron spaghetti
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy mięso mielone, lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy szpinak i wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Dusimy na małym ogniu 10 min
  • Dodajemy pomidorki koktajlowe, majeranek i tymianek
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku
  • Wyłączamy palnik
  • Do gorącego sosu wrzucamy makaron warzywny
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 2-3 min żeby całość zrobiła się gorąca

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pomidorków koktajlowych oraz pieprzu czarnego.

Uwagi

Makaronów warzywnych nie trzeba wcześniej gotować w wodzie – są delikatne, dlatego wystarczy je umieścić w gorącym sosie, zamieszać i chwilę poczekać. W innym razie makaron może rozpaść się, co wpłynie na walory smakowe, jak i estetyczne.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g mielonej wieprzowiny, np. łopatki
  • 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ łyżeczki majeranku (2,5 g)
  • 1 gałązka świeżego tymianku (8 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • ¼ białej rzodkwi (55 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, papają i łososiem

Na talerzu kładziemy sałatę, na niej szpinak i rukolę Papaję obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki Awokado obieramy i kroimy w paski Truskawki przekroić na połówki Pomidorki przekroić na połówki Pokrojone składniki kładziemy…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty. Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej…

WIĘCEJ >