logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49801d17-f8f7-4c55-9532-e85687a646b8

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49801d17-f8f7-4c55-9532-e85687a646b8

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Kalarepę obieramy ze skóry
  • Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Kalarepę, cukinię i rzodkiew przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron spaghetti
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy mięso mielone, lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy szpinak i wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Dusimy na małym ogniu 10 min
  • Dodajemy pomidorki koktajlowe, majeranek i tymianek
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku
  • Wyłączamy palnik
  • Do gorącego sosu wrzucamy makaron warzywny
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 2-3 min żeby całość zrobiła się gorąca

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pieprzu i pomidorków

Uwagi

Makaronów warzywnych nie trzeba wcześniej gotować w wodzie, są delikatne, wystarczy je wrzucać do gorącego sosu, zamieszać i chwilę poczekać. Jeśli będziemy chcieli taką potrawę pogotować, to makaron warzywny nam się rozpadnie i stracimy cały efekt, zarówno wizualny, jak i smakowy

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g mielonej wieprzowiny – np. łopatki
  • 200 g rozmrożonego szpinaku (liście/brykiet)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 1 cukinia
  • 1 kalarepa
  • ½ białej rzodkwi
  • 1-2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Fritatta z łososiem i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia

W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem

Indyka mieszamy z koncentratem pomidorowym, oregano i solą. Grillujemy bez tłuszczu ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Sałatę mieszamy z (…)

WIĘCEJ >

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl