fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49801d17-f8f7-4c55-9532-e85687a646b8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Kalarepę obieramy ze skóry
  • Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Kalarepę, cukinię i rzodkiew przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron spaghetti
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy mięso mielone, lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 5 min
  • Dodajemy szpinak i wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Dusimy na małym ogniu 10 min
  • Dodajemy pomidorki koktajlowe, majeranek i tymianek
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku
  • Wyłączamy palnik
  • Do gorącego sosu wrzucamy makaron warzywny
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 2-3 min żeby całość zrobiła się gorąca

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (150 g)
  • Szpinak (świeży) (100 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (100 g)
  • Kalarepa (80 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Rzodkiew biała (60 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Woda (50 ml)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti Konjac z sosem carbonara

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę Na…

WIĘCEJ >

Pasztet z selera

Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody….

WIĘCEJ >

Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi

Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie paski-makaron. Rzodkiew i cukinię przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Imbir kroimy drobno Pocięte warzywa…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…

WIĘCEJ >