Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)
Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać
- Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski
- Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce
- Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są duże na ćwiartki
- W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz
- Najpierw wrzucamy grzyby
- Po 2 min cebule i czosnek
- Mieszamy
- Po kolejnych 2 min dodajemy makaron z warzyw
- Zasmażamy 2 min
- Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką
- Dusimy 2 min
- Mieszamy, próbujemy
- Solimy, pieprzymy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Boczniak (świeży) (250 g)
- Bulion jarski (125 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Natka pietruszki (świeża) (20 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rosół z gęsi
Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…
WIĘCEJ >Zupa krem z dyni z serem guayerre
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Smoothie ze świeżym szpinakiem
Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…
WIĘCEJ >Puree z batata
Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…
WIĘCEJ >