Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami
Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami
Przygotowanie
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Z grochu odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na pół
- Do miski z imbirem wlewamy sos sojowy oraz tłuszcz (olej sezamowy) i dokładnie mieszamy
- Dodajemy krewetki i dokładnie obtaczamy w marynacie, tak aby każda krewetka była równomiernie pokryta
- Następnie owijamy miskę folią aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki
- Naczynie do gotowania wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej naczynie bambusowe lub metalowe)
- Do naczynia wkładamy krewetki, kładziemy naczynie nad rondlem z wrzątkiem i gotujemy przez ok. 8-10 minut (aż krewetki będą różowe i miękkie)
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Następnie makaron odcedzamy i przenosimy do miski
- Dodajemy cebulę, paprykę, groch i kiełki, dolewamy sos sojowy, sok z limonki oraz tłuszcz (olej sezamowy) i dokładnie mieszamy
- Na talerze nakładamy makaron, na wierzch kładziemy krewetki i posypujemy sezamem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z makaronem ryżowym.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
- Makaron ryżowy (250 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Groch cukrowy (100 g)
- Kiełki fasoli Mung (100 g)
- Cebula (45 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Sezam biały (10 g)
- Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jogurt z bananem
Banana obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Dodajemy jogurt i mieszamy
WIĘCEJ >Owsianka z owocami
Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości płatków) Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Kiwi obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Pieczony kurczak po meksykańsku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Mięso kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180…
WIĘCEJ >Pieczone owoce z kruszonką
Ciasto: Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon Wymieszać składniki Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać…
WIĘCEJ >