fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-231
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Z grochu odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na pół
  • Do miski z imbirem wlewamy sos sojowy oraz tłuszcz (olej sezamowy) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy krewetki i dokładnie obtaczamy w marynacie, tak aby każda krewetka była równomiernie pokryta
  • Następnie owijamy miskę folią aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki
  • Naczynie do gotowania wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej naczynie bambusowe lub metalowe)
  • Do naczynia wkładamy krewetki, kładziemy naczynie nad rondlem z wrzątkiem i gotujemy przez ok. 8-10 minut (aż krewetki będą różowe i miękkie)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Następnie makaron odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy cebulę, paprykę, groch i kiełki, dolewamy sos sojowy, sok z limonki oraz tłuszcz (olej sezamowy) i dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy makaron, na wierzch kładziemy krewetki i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z makaronem ryżowym.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Makaron ryżowy (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Groch cukrowy (100 g)
  • Kiełki fasoli Mung (100 g)
  • Cebula (45 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Sitko, Tarka do jarzyn, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z nadzieniem ze szpinaku

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Pomidory kroimy w paski Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo na pół, tak aby powstały dwa, cieńsze filety Następnie każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii i tłuczemy…

WIĘCEJ >

Smażony ryż z imbirem, chili i orzechami

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Chili i zieleninę drobno siekamy Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ryż przenosimy do naczynia…

WIĘCEJ >

Jajecznica z pomidorem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kiełbasę kroimy w kostkę Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy kiełbasę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…

WIĘCEJ >