fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c591d02e3-fecf-4c53-add3-0c0a78cd28ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Z grochu odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na pół
  • Do miski z imbirem wlewamy sos sojowy oraz tłuszcz (olej sezamowy) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy krewetki i dokładnie obtaczamy w marynacie, tak aby każda krewetka była równomiernie pokryta
  • Następnie owijamy miskę folią aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki
  • Naczynie do gotowania wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej naczynie bambusowe lub metalowe)
  • Do naczynia wkładamy krewetki, kładziemy naczynie nad rondlem z wrzątkiem i gotujemy przez ok. 8-10 minut (aż krewetki będą różowe i miękkie)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Następnie makaron odcedzamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy cebulę, paprykę, groch i kiełki, dolewamy sos sojowy, sok z limonki oraz tłuszcz (olej sezamowy) i dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy makaron, na wierzch kładziemy krewetki i posypujemy sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z makaronem ryżowym.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Makaron ryżowy (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Groch cukrowy (100 g)
  • Kiełki fasoli Mung (100 g)
  • Cebula (45 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Sitko, Tarka do jarzyn, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jogurt z bananem

Banana obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Dodajemy jogurt i mieszamy

WIĘCEJ >

Owsianka z owocami

Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości płatków) Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Kiwi obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak po meksykańsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Mięso kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180…

WIĘCEJ >

Pieczone owoce z kruszonką

Ciasto: Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki Umieścić wszystkie owoce w misce, dodać miód, mąkę kokosową i cynamon Wymieszać składniki Nasmarować naczynie żaroodporne olejem kokosowym Umieścić owoce w naczyniu, a następnie posypać…

WIĘCEJ >