Makaron ryżowy z krewetkami
Makaron ryżowy z krewetkami
Przygotowanie
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy tłuszcz (masło), oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy krewetki oraz pozostałe przyprawy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Pomidorki kroimy na ćwiartki
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelnię dodajemy pomidorki oraz zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy przez ok. 1 minutę (aż sos zgęstnieję)
- Dodajemy makaron i wszystko razem delikatnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.
Autor
Lista składników
- Krewetka koktajlowa (świeża) (215 g)
- Makaron ryżowy (125 g)
- Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Cebula (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Masło (7 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Krewetki na makaronie z cukinii
Cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy cukinię wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Krewetki oczyszczamy (usuwamy pancerz i przewód pokarmowy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy krewetki i podsmazamy przez…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym
Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z anchois i kaparami
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…
WIĘCEJ >Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…
WIĘCEJ >