fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron ryżowy z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caacaef14-5158-4f55-a53c-024383e7d0a0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron ryżowy z krewetkami

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy tłuszcz (masło), oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy krewetki oraz pozostałe przyprawy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Pomidorki kroimy na ćwiartki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelnię dodajemy pomidorki oraz zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy przez ok. 1 minutę (aż sos zgęstnieję)
  • Dodajemy makaron i wszystko razem delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (215 g)
  • Makaron ryżowy (125 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Prawdziwe masło (7 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Twarożek z miodem

Ser wkładamy do miski i polewamy miodem

WIĘCEJ >

Fale z pstrągiem

Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dolewamy tłuszcz (olej) oraz wybijamy jaja i całość zagniatamy na gładkie ciasto Z uzyskanego ciasta formujemy kulę, którą następnie przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 10 minut Ogórka kroimy…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z cukinią

Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…

WIĘCEJ >