fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron ryżowy z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caacaef14-5158-4f55-a53c-024383e7d0a0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron ryżowy z krewetkami

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy tłuszcz (masło), oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy krewetki oraz pozostałe przyprawy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Pomidorki kroimy na ćwiartki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelnię dodajemy pomidorki oraz zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy przez ok. 1 minutę (aż sos zgęstnieję)
  • Dodajemy makaron i wszystko razem delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (215 g)
  • Makaron ryżowy (125 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Masło (7 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z cukinią i bakłażanem

Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry Cukinię kroimy w skośne plastry Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana oraz cukinii i grillujemy…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Cebulę kroimy na pół Czosnek obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, czosnek oraz marchew i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając…

WIĘCEJ >

Mrożony jogurt z marakują

Marakuje kroimy na pół i wydrążamy miąższ do miski Formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą, zostawiając dużo zwisającej folii na brzegi Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy cukier puder i ucieramy do momentu, aż cukier się…

WIĘCEJ >