fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron ryżowy z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caacaef14-5158-4f55-a53c-024383e7d0a0
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron ryżowy z krewetkami

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy tłuszcz (masło), oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy krewetki oraz pozostałe przyprawy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Pomidorki kroimy na ćwiartki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelnię dodajemy pomidorki oraz zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy przez ok. 1 minutę (aż sos zgęstnieję)
  • Dodajemy makaron i wszystko razem delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (215 g)
  • Makaron ryżowy (125 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Prawdziwe masło (7 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Budyń waniliowy z wiśniami

Wszystkie składniki (poza mlekiem) umieszczamy w rondlu, podgrzewamy i mieszamy Cały czas mieszając dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się razem dokładnie rozpuszczą i powstanie jednolita konsystencja Gotowy budyń przelewamy do misek…

WIĘCEJ >

Sorbet morelowy

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z bakłażanem

Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low” Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana…

WIĘCEJ >