fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron ryżowy z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caacaef14-5158-4f55-a53c-024383e7d0a0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron ryżowy z krewetkami

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy tłuszcz (masło), oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy krewetki oraz pozostałe przyprawy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Pomidorki kroimy na ćwiartki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelnię dodajemy pomidorki oraz zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy przez ok. 1 minutę (aż sos zgęstnieję)
  • Dodajemy makaron i wszystko razem delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (215 g)
  • Makaron ryżowy (125 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Masło (7 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczona pierś z kurczaka z czerwonym ryżem

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 35-40 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Mięso kładziemy…

WIĘCEJ >

Plastry indyka z warzywami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Na środkowej półce piekarnika kładziemy paprykę i pieczemy przez ok. 30 minut Batat obieramy i kroimy w krążki Bakłażana kroimy w krążki Cukinię kroimy wzdłuż na paski Mięso…

WIĘCEJ >

Jogurt malinowy

Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy jogurt, dodajemy maliny i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >