fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron ryżowy z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caacaef14-5158-4f55-a53c-024383e7d0a0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron ryżowy z krewetkami

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy tłuszcz (masło), oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy krewetki oraz pozostałe przyprawy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Pomidorki kroimy na ćwiartki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelnię dodajemy pomidorki oraz zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy przez ok. 1 minutę (aż sos zgęstnieję)
  • Dodajemy makaron i wszystko razem delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (215 g)
  • Makaron ryżowy (125 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Masło (7 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krewetki na makaronie z cukinii

Cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy cukinię wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Krewetki (…)

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu (…)

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na (…)

WIĘCEJ >

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód (…)

WIĘCEJ >

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (…)

WIĘCEJ >