fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad9c5800-0747-40ca-bcb0-63d8c981b471
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  • Na patelni rozpuścić smalec gęsi.
  • Dodać drobno posiekany czosnek.
  • Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami).
  • Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch minutach mleczko kokosowe.
  • Pod koniec posypać świeżą kolendrą.
  • Krewetki podawać z sosem na sałacie. 

Rady dietetyka

Wybór każdego przepisu przeanalizuj pod kątem aktualnie stosowanego planu żywieniowego i istniejących nietolerancji.

Uwagi

Możesz także zainspirować się powyższymi propozycjami przyrządzenia krewetek na różne sposoby – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 10 świeżych lub mrożonych krewetek tygrysich (120 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
  • 3 łyżki mleka kokosowego (30 ml)
  • 2 gałązki świeżej kolendry (1 g)
  • Mix sałat, np. 20 g rukoli, 20 g roszponki

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krupnik gryczany

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Pieczarki faszerowane mięsem z indyka

Piekarnik ustawiamy na 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Z pieczarek usuwamy nóżki i drobno kroimy. Kapelusze układamy w naczyniu żaroodpornym górą do dołu. Siekamy cebulę i natkę pietruszki, a następnie…

WIĘCEJ >

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >

Dynia grillowana i jajo sadzone

Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…

WIĘCEJ >