Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym
Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym
Przygotowanie
- Na patelni rozpuścić smalec gęsi.
- Dodać drobno posiekany czosnek.
- Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami).
- Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch minutach mleczko kokosowe.
- Pod koniec posypać świeżą kolendrą.
- Krewetki podawać z sosem na sałacie.
Rady dietetyka
Wybór każdego przepisu przeanalizuj pod kątem aktualnie stosowanego planu żywieniowego i istniejących nietolerancji.
Uwagi
Możesz także zainspirować się powyższymi propozycjami przyrządzenia krewetek na różne sposoby – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 10 świeżych lub mrożonych krewetek tygrysich (120 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
- 3 łyżki mleka kokosowego (30 ml)
- 2 gałązki świeżej kolendry (1 g)
- Mix sałat, np. 20 g rukoli, 20 g roszponki
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krupnik gryczany
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…
WIĘCEJ >Pieczarki faszerowane mięsem z indyka
Piekarnik ustawiamy na 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Z pieczarek usuwamy nóżki i drobno kroimy. Kapelusze układamy w naczyniu żaroodpornym górą do dołu. Siekamy cebulę i natkę pietruszki, a następnie…
WIĘCEJ >Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora
Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…
WIĘCEJ >Dynia grillowana i jajo sadzone
Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…
WIĘCEJ >