Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym
Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym
Przygotowanie
- Na patelni rozpuścić smalec gęsi.
- Dodać drobno posiekany czosnek.
- Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami).
- Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch minutach mleczko kokosowe.
- Pod koniec posypać świeżą kolendrą.
- Krewetki podawać z sosem na sałacie.
Rady dietetyka
Wybór każdego przepisu przeanalizuj pod kątem aktualnie stosowanego planu żywieniowego i istniejących nietolerancji.
Uwagi
Możesz także zainspirować się powyższymi propozycjami przyrządzenia krewetek na różne sposoby – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 10 świeżych lub mrożonych krewetek tygrysich (120 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
- 3 łyżki mleka kokosowego (30 ml)
- 2 gałązki świeżej kolendry (1 g)
- Mix sałat, np. 20 g rukoli, 20 g roszponki
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bitki wołowe z pure z batata
Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy…
WIĘCEJ >Chilli z wieprzowiny
Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….
WIĘCEJ >Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie na sałacie
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…
WIĘCEJ >