fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad9c5800-0747-40ca-bcb0-63d8c981b471

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  • Na patelni rozpuścić smalec gęsi.
  • Dodać drobno posiekany czosnek.
  • Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami).
  • Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch minutach mleczko kokosowe.
  • Pod koniec posypać świeżą kolendrą.
  • Krewetki podawać z sosem na sałacie. 

Rady dietetyka

Wybór każdego przepisu przeanalizuj pod kątem aktualnie stosowanego planu żywieniowego i istniejących nietolerancji.

Uwagi

Możesz także zainspirować się powyższymi propozycjami przyrządzenia krewetek na różne sposoby – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 10 świeżych lub mrożonych krewetek tygrysich (120 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
  • 3 łyżki mleka kokosowego (30 ml)
  • 2 gałązki świeżej kolendry (1 g)
  • Mix sałat, np. 20 g rukoli, 20 g roszponki

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki) Marchew i pietruszkę zmielić Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem Rozmaryn drobno…

WIĘCEJ >

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >