fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad9c5800-0747-40ca-bcb0-63d8c981b471
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

  • Na patelni rozpuścić smalec gęsi.
  • Dodać drobno posiekany czosnek.
  • Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami).
  • Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch minutach mleczko kokosowe.
  • Pod koniec posypać świeżą kolendrą.
  • Krewetki podawać z sosem na sałacie. 

Rady dietetyka

Wybór każdego przepisu przeanalizuj pod kątem aktualnie stosowanego planu żywieniowego i istniejących nietolerancji.

Uwagi

Możesz także zainspirować się powyższymi propozycjami przyrządzenia krewetek na różne sposoby – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 10 świeżych lub mrożonych krewetek tygrysich (120 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny (6 g)
  • 3 łyżki mleka kokosowego (30 ml)
  • 2 gałązki świeżej kolendry (1 g)
  • Mix sałat, np. 20 g rukoli, 20 g roszponki

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bitki wołowe z pure z batata

Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy…

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana komosą ryżową z fetą i papryką

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Gotujemy komosę ryżową Myjemy paprykę i cukinię Rozgrzewamy masło ghee na patelni Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię i podsmażamy 3 minuty Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, przyprawiamy solą i pieprzem Odcinamy górną…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie na sałacie

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >