fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c593babc6-9665-43f4-aeea-23faf54cf339-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym

Przygotowanie

  • Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy
  • Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Selera kroimy w cienkie półksiężyce
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki
  • Podsmażamy 2 min
  • Obracamy każdą na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę, czosnek i selera
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Dodajemy imbir i pomidorki
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy sok z cytryny i wino
  • Dusimy 3 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły na przygotowanie pysznych potraw z krewetkach – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 8 świeżych lub mrożonych tygrysich krewetek (96 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 1 plaster imbiru (ok. 1 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Fajita z karkówki

Mięso i papryki kroimy w kawałki Układamy w misce, dodajemy przyprawy, limonkę i sól Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godz., tak by mięso i warzywa się zamarynowały Dusimy na rozgrzanym tłuszczu przez około…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego

Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >