Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem
Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem
Przygotowanie
- Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy
- Pomidorki kroimy na połówki
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki
- Podsmażamy 2 min
- Obracamy każdą na drugą stronę
- Dodajemy cebulę i czosnek
- Lekko solimy, pieprzmy
- Dodajemy rozmaryn
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy sok z cytryny, wino i pomidorki
- Dusimy 3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przygotowanie pysznych krewetek – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 8 świeżych lub mrożonych tygrysich krewetek (96 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 8 pomidorków koktajlowych (160 g)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- Sok z ½ cytryny (40 g)
- 1 szczypta rozmarynu (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowana polędwiczka
Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej wody na wolnym ogniu, odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, ugniatamy, a następnie przecieramy przez gęste sito…
WIĘCEJ >Żurek Paleo
Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki Boczek pokroić w małą kostkę W…
WIĘCEJ >Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej
Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek szynki układamy rybę i zwijamy w rulon Układamy w naczyniu żaroodpornym Pieczemy 12 min w…
WIĘCEJ >Karkówka z suszonymi pomidorami
Karkówkę układamy z przyprawami w misie wolnowaru Dodajemy wody Pomidory suszone namaczamy we wrzątku i kroimy na małe kawałki Dodajemy do mięsa Włączamy tryb Low (1) i wolnowarzymy przez 7 godz. albo na całą noc…
WIĘCEJ >