Krewetki tygrysie na sałacie
Krewetki tygrysie na sałacie
Przygotowanie
- Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy
- Pomidorki kroimy na połówki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki
- Podsmażamy 2 min
- Obracamy każdą na drugą stronę
- Dodajemy cebulę i czosnek
- Lekko solimy, pieprzymy
- Dodajemy rozmaryn
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy sok z cytryny, wino i pomidorki
- Dusimy 3 minuty
- Przekładamy na sałatę
Sałatka:
- Sałatę rwiemy w palcach
- Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterkI
- wszystkie składniki układamy na talerzu
- polewamy sosem
- Na wierzchu układamy krewetki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek oraz przepis na domowej roboty sos vinaigrette z granatów.
W tym przepisie możesz użyć dowolnej sałaty.
Autor
Lista składników
Krewetki
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Krewetka tygrysia (świeża) (96 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Wino białe wytrawne (50 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sok z cytryny (20 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sałatka
- Sałata rzymska (105 g)
- Papryka czerwona (80 g)
- Ogórek długi (60 g)
- Sos vinaigrette z granatów (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce
Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej Kotlety zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem…
WIĘCEJ >Shoarma wieprzowa
Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.
WIĘCEJ >Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą
Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…
WIĘCEJ >Pasztet z królika
Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…
WIĘCEJ >