Krewetki tygrysie na sałacie
Krewetki tygrysie na sałacie
Przygotowanie
- Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy
- Pomidorki kroimy na połówki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki
- Podsmażamy 2 min
- Obracamy każdą na drugą stronę
- Dodajemy cebulę i czosnek
- Lekko solimy, pieprzymy
- Dodajemy rozmaryn
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy sok z cytryny, wino i pomidorki
- Dusimy 3 minuty
- Przekładamy na sałatę
Sałatka:
- Sałatę rwiemy w palcach
- Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterkI
- wszystkie składniki układamy na talerzu
- polewamy sosem
- Na wierzchu układamy krewetki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek oraz przepis na domowej roboty sos vinaigrette z granatów.
W tym przepisie możesz użyć dowolnej sałaty.
Autor
Lista składników
Krewetki
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Krewetka black tiger (świeża) (100 g)
- Cebula (50 g)
- Wino białe wytrawne (50 ml)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sok z cytryny (bio) (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sałatka
- Sałata rzymska (105 g)
- Papryka czerwona (80 g)
- Ogórek długi (60 g)
- Sos vinaigrette z granatów (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dorsz w mleku kokosowym
Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…
WIĘCEJ >Bezglutenowa gryczana pizza
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…
WIĘCEJ >Pasta z buraków
Buraka przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…
WIĘCEJ >Makaron w sosie słonecznikowym
Makaron płuczemy pod strumieniem ciepłej wody na sitku W międzyczasie blendujemy ziarna słonecznika na masło Rozgrzewamy na patelni masło. Po chwili dodajemy masło z ziaren słonecznika i curry Gdy masła połączą się z przyprawami, wrzucamy…
WIĘCEJ >