fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki tygrysie na sałacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca4c07df4-e9cb-42c3-8da2-b9648327f8b5-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki tygrysie na sałacie

Przygotowanie

  • Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki
  • Podsmażamy 2 min
  • Obracamy każdą na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy sok z cytryny, wino i pomidorki
  • Dusimy 3 minuty
  • Przekładamy na sałatę

Sałatka:

  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterkI
  • wszystkie składniki układamy na talerzu
  • polewamy sosem
  • Na wierzchu układamy krewetki 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz istniejących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia równie smacznych krewetek oraz sos vinaigrette z granatów domowej roboty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Krewetki

  • 8 świeżych lub mrożonych tygrysich krewetek (96 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 8 pomidorków koktajlowych (160 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 1 szczypta rozmarynu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Sałatka

  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette z granatów (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica z żółtek na marchewce i pietruszce

Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (buraki osobno, żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw). Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzewamy olej…

WIĘCEJ >

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…

WIĘCEJ >