fbpx
logo
Szukaj
open close

Krewetki tygrysie na sałacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca4c07df4-e9cb-42c3-8da2-b9648327f8b5-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krewetki tygrysie na sałacie

Przygotowanie

  • Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki
  • Podsmażamy 2 min
  • Obracamy każdą na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy sok z cytryny, wino i pomidorki
  • Dusimy 3 minuty
  • Przekładamy na sałatę

Sałatka:

  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterkI
  • wszystkie składniki układamy na talerzu
  • polewamy sosem
  • Na wierzchu układamy krewetki 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek oraz przepis na domowej roboty sos vinaigrette z granatów.

W tym przepisie możesz użyć dowolnej sałaty.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Krewetki

  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Krewetka black tiger (świeża) (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Wino białe wytrawne (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sok z cytryny (bio) (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (105 g)
  • Papryka czerwona (80 g)
  • Ogórek długi (60 g)
  • Sos vinaigrette z granatów (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dorsz w mleku kokosowym

Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Pasta z buraków

Buraka przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…

WIĘCEJ >

Makaron w sosie słonecznikowym

Makaron płuczemy pod strumieniem ciepłej wody na sitku W międzyczasie blendujemy ziarna słonecznika na masło Rozgrzewamy na patelni masło. Po chwili dodajemy masło z ziaren słonecznika i curry Gdy masła połączą się z przyprawami, wrzucamy…

WIĘCEJ >