fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki tygrysie na sałacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca4c07df4-e9cb-42c3-8da2-b9648327f8b5-1

Krewetki tygrysie na sałacie

Przygotowanie

  • Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki
  • Podsmażamy 2 min
  • Obracamy każdą na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy sok z cytryny, wino i pomidorki
  • Dusimy 3 minuty
  • Przekładamy na sałatę

Sałatka:

  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterkI
  • wszystkie składniki układamy na talerzu
  • polewamy sosem
  • Na wierzchu układamy krewetki 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz istniejących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia równie smacznych krewetek oraz sos vinaigrette z granatów domowej roboty.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Krewetki

  • 8 świeżych lub mrożonych tygrysich krewetek (96 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 8 pomidorków koktajlowych (160 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 1 szczypta rozmarynu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Sałatka

  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette z granatów (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i (…)

WIĘCEJ >

Chleb ze smalcem i skwarkami

Kroimy kromki chleba Smarujemy smalcem Posypujemy skwarkami Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl