fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki tygrysie na sałacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca4c07df4-e9cb-42c3-8da2-b9648327f8b5-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki tygrysie na sałacie

Przygotowanie

  • Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki
  • Podsmażamy 2 min
  • Obracamy każdą na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy sok z cytryny, wino i pomidorki
  • Dusimy 3 minuty
  • Przekładamy na sałatę

Sałatka:

  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterkI
  • wszystkie składniki układamy na talerzu
  • polewamy sosem
  • Na wierzchu układamy krewetki 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek oraz przepis na domowej roboty sos vinaigrette z granatów.

W tym przepisie możesz użyć dowolnej sałaty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Krewetki

  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Krewetka tygrysia (świeża) (96 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Wino białe wytrawne (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sok z cytryny (20 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (105 g)
  • Papryka czerwona (80 g)
  • Ogórek długi (60 g)
  • Sos vinaigrette z granatów (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…

WIĘCEJ >

Kiełbaski grillowane

Podgrzewamy kiełbaski Wrzucamy do wrzątku, nie gotujemy Wyciągamy po 5 minutach Kładziemy parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy do zarumienienia

WIĘCEJ >

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >