fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2a7e01d1-44c0-46b4-a411-2a1591fdf754-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki
  • Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
  • Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 2 min, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień i dusimy 5 min
  • Dodajemy pomarańczę, mieszamy, dusimy 2 min
  • Sałatę rwiemy w palcach i kładziemy na talerzu
  • Awokado obieramy, kroimy w kostkę, kładziemy na sałacie
  • Dodajemy zawartość patelni 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi pomysłami na przyrządzenie krewetek na różne, smaczne sposoby.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 7 świeżych lub mrożonych tygrysich krewetek (84 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 1 pomarańcza (240 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczaka i cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

Omlet Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >