Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach
Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki
- Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
- Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na drugą stronę
- Dodajemy cebulę z czosnkiem, lekko solimy i pieprzymy
- Podsmażamy 2 min, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień i dusimy 5 min
- Dodajemy pomarańczę, mieszamy, dusimy 2 min
- Sałatę rwiemy w palcach i kładziemy na talerzu
- Awokado obieramy, kroimy w kostkę, kładziemy na sałacie
- Dodajemy zawartość patelni
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Zainspiruj się naszymi pomysłami na przyrządzenie krewetek na różne, smaczne sposoby.
Autor
Lista składników
- 7 świeżych lub mrożonych tygrysich krewetek (84 g)
- 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- 1 pomarańcza (240 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ awokado (70 g)
- ½ cebuli (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka owocowa – wiosna
Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać
WIĘCEJ >Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym
Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…
WIĘCEJ >Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze
Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne Pieczemy 10 min Warzywa…
WIĘCEJ >Spaghetti wielowarzywne
Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…
WIĘCEJ >