fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2a7e01d1-44c0-46b4-a411-2a1591fdf754-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki
  • Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
  • Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 2 min, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień i dusimy 5 min
  • Dodajemy pomarańczę, mieszamy, dusimy 2 min
  • Sałatę rwiemy w palcach i kładziemy na talerzu
  • Awokado obieramy, kroimy w kostkę, kładziemy na sałacie
  • Dodajemy zawartość patelni 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się naszymi pomysłami na przyrządzenie krewetek na różne, smaczne sposoby.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 7 świeżych lub mrożonych tygrysich krewetek (84 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 1 pomarańcza (240 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka owocowa – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…

WIĘCEJ >

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu  Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne Pieczemy 10 min Warzywa…

WIĘCEJ >

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >