Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach
Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki
- Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
- Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na drugą stronę
- Dodajemy cebulę z czosnkiem, lekko solimy i pieprzymy
- Podsmażamy 2 min, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień i dusimy 5 min
- Dodajemy pomarańczę, mieszamy, dusimy 2 min
- Sałatę rwiemy w palcach i kładziemy na talerzu
- Awokado obieramy, kroimy w kostkę, kładziemy na sałacie
- Dodajemy zawartość patelni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.
Autor
Lista składników
- Pomarańcza (240 g)
- Sałata rzymska (105 g)
- Krewetka tygrysia (świeża) (84 g)
- Awokado (70 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki jaglane
Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…
WIĘCEJ >Zapiekanka wołowa
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso podsmażamy na maśle wraz z papryką wędzoną i solą. Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Połowę plastrów układamy w naczyniu żaroodpornym. Do mięsa dodajemy płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy….
WIĘCEJ >