Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem
Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Pomidorki kroimy na połówki
- Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
- Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i obracamy na drugą stronę
- Dodajemy cebulę z czosnkiem, lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy rozmaryn
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy masło i pomidorki
- Dodajemy sok z cytryny
- Przykrywamy pokrywką
- Zmniejszamy płomień i dusimy 5 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (84 g)
- Cebula (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Sok z cytryny (bio) (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn (świeży) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.