fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c371e0720-fc1d-438f-a994-a11305a375b2-1

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
  • Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy masło i pomidorki
  • Dodajemy sok z cytryny
  • Przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy płomień i dusimy 5 min

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia krewetek na równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 7 świeżych lub mrożonych tygrysich krewetek (84 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny (40 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 8 pomidorków koktajlowych (160 g)
  • 4-5 igieł rozmarynu (ok. 2 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jogurt kokosowy

Mleko wlewamy do garnuszka Dodajemy żelatynę i mieszamy Mleko podgrzewamy do temp około 45 stopni, czyli trochę cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód Dodajemy bakterie jogurtowe Mieszamy Przykrywamy pokrywką, a najlepiej owijamy folią spożywczą Wkładamy…

WIĘCEJ >

Grillowane owoce na oleju kokosowym

Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka  Gruszkę kroimy w plastry  Jabłko kroimy w plastry  Usuwamy pestki i gniazda nasienne  Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…

WIĘCEJ >

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…

WIĘCEJ >

Ryż z suszonymi pomidorami

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…

WIĘCEJ >