fbpx
logo
Szukaj
open close

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c371e0720-fc1d-438f-a994-a11305a375b2-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
  • Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy masło i pomidorki
  • Dodajemy sok z cytryny
  • Przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy płomień i dusimy 5 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (84 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sok z cytryny (bio) (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym, truskawkami i bazylią

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Truskawki kroimy na 4 części Orzechy siekamy (jeśli są dodane w składnikach) Gryczankę przenosimy do miski i posypujemy truskawkami, orzechami oraz…

WIĘCEJ >

Gryczane pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!) Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C Kromki chleba…

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem (z wywarem kostnym)

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >