Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem
Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Pomidorki kroimy na połówki
- Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
- Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i obracamy na drugą stronę
- Dodajemy cebulę z czosnkiem, lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy rozmaryn
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy masło i pomidorki
- Dodajemy sok z cytryny
- Przykrywamy pokrywką
- Zmniejszamy płomień i dusimy 5 min
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia krewetek na równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- 7 świeżych lub mrożonych tygrysich krewetek (84 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny (40 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 8 pomidorków koktajlowych (160 g)
- 4-5 igieł rozmarynu (ok. 2 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ½ cebuli (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jabłko pieczone z malinami i miodem
Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…
WIĘCEJ >Tarta kokosowa z musem morelowym
Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…
WIĘCEJ >Koktajl Pina Colada
Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z boczniakami
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >