fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c371e0720-fc1d-438f-a994-a11305a375b2-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
  • Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy masło i pomidorki
  • Dodajemy sok z cytryny
  • Przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy płomień i dusimy 5 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Krewetka tygrysia (świeża) (84 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sok z cytryny (20 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Rozmaryn (świeży) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z płatkami kokosa

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…

WIĘCEJ >

Marchewkowy makaron z mięsem mielonym

Przy pomocy obieraczki, obieramy marchewki na ‘makaron’. Podsmażamy go na maśle Do marchewek dodajemy mięso mielone i mieszamy łopatką. Po 3 minutach zalewamy passatą pomidorową.  Dusimy razem z przyprawami ok.15 minut. W razie potrzeby możemy…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…

WIĘCEJ >