fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki tygrysie z granatem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd75d719d-0a90-43a4-a483-7432f19671a0-1

Krewetki tygrysie z granatem

Przygotowanie

  • Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy
  • Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki
  • Podsmażamy 2 min
  • Obracamy każdą na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Dodajemy imbir
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy sok z cytryny, wino i pestki granatu
  • Dusimy 3 min

Rady dietetyka

Warto pamiętać o tym, by każdy przepis rozważyć pod kątem aktualnie stosowanej diety.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje na równie smaczne potrawy z krewetkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 8 świeżych lub mrożonych tygrysich krewetek (96 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki pestek z granatu (34 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 1 plaster korzenia imbiru (ok. 1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z grzybami

Marchewkę kroimy w słupki, a grzyby w kostkę Smażymy na maśle przez 15 minut W tym czasie mieszamy jajka z mlekiem kokosowym, oliwą i solą Wylewamy masę jajeczną na grzyby Gdy jajko od spodu się…

WIĘCEJ >

Mix sałat z makrelą i awokado

Sałaty rozłożyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Awokado obrać i pokroić w paski Paprykę pokroić w paseczki Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałatach Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości i położyć na sałatach Dodać…

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…

WIĘCEJ >