fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz21-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Przygotowanie

  • Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy
  • Anchois kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki
  • Podsmażamy 2 min
  • Obracamy każdą na drugą stronę
  • Dodajemy cebulę, czosnek, anchois
  • Lekko solimy i pieprzmy
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy sok z cytryny i wino
  • Dusimy 3 min

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Możesz nie dodawać wina, a olej kokosowy możesz zastąpić masłem klarowanym lub smalcem gęsim.

Uwagi

Skorzystaj z naszych propozycji przyrządzenia krewetek, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach. Sprawdź ich skład pod względem diety jaką stosujesz.

W przepisach powiązanych znajdziesz również przepis na chleb gryczany, z którego możesz zrobić grzanki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 krewetek tygrysich świeżych lub mrożonych (ok. 120 g)
  • 10 filecików anchois (40 g)
  • 1 łyżka kaparów (10 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • sok z ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Topinambur z warzywami

Topinambur gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Marchewkę i pietruszkę obieramy Ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i umieszczamy…

WIĘCEJ >

Kulki wołowe

Dwie 2 pieczarki pozbawiamy ogonków Drobno siekamy ogonki, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku Formujemy masę przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy jednocześnie kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy na talerzu Przekładamy…

WIĘCEJ >