Krewetki tygrysie z anchois i kaparami
Krewetki tygrysie z anchois i kaparami
Przygotowanie
- Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy
- Anchois kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki
- Podsmażamy 2 min
- Obracamy każdą na drugą stronę
- Dodajemy cebulę, czosnek, anchois
- Lekko solimy i pieprzmy
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy sok z cytryny i wino
- Dusimy 3 min
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne przepisy na przyrządzenie krewetek.
W przepisach powiązanych znajdziesz również przepis na chleb gryczany, z którego możesz zrobić grzanki.
Autor
Lista składników
- Krewetka tygrysia (świeża) (120 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Anchois (sardela) (40 g)
- Cytryna (40 g)
- Kapary (10 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…
WIĘCEJ >Krem z topinamburu
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paski Rozgrzewamy garnek Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyciągamy go łyżką cedzakową i odkładamy na talerz Na wytopiony tłuszcz z boczku…
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >