fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa22a305-2d1f-4741-a00f-20d5caa853c5
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami

Przygotowanie

  • Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Imbir i czosnek obieramy
  • Imbir, czosnek i chili drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Papryki kroimy w kostkę
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy imbir, czosnek, chili oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy krewetki oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy papryki i podsmażamy przez ok. 4-6 minut
  • Dodajemy sos sojowy, sok z limonki, przyprawy oraz makaron, całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (250 g)
  • Makaron ryżowy (250 g)
  • Papryka czerwona (55 g)
  • Papryka żółta (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Papryka zielona (35 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Chili (5 g)
  • Sok z limonki (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Siekane kotlety z sarny

Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie formujemy z masy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kotleta i smażymy z każdej strony przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Komosanka z nasionami

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całej wody W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy komosę, przyprawy oraz siemię lniane i gotujemy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając Jaja wybijamy do blendera i…

WIĘCEJ >

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…

WIĘCEJ >

Smażony łosoś

Rybę dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie rybę przyprawiamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony

WIĘCEJ >