fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5caa22a305-2d1f-4741-a00f-20d5caa853c5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami

Przygotowanie

  • Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Imbir i czosnek obieramy
  • Imbir, czosnek i chili drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Papryki kroimy w kostkę
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy imbir, czosnek, chili oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy krewetki oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy papryki i podsmażamy przez ok. 4-6 minut
  • Dodajemy sos sojowy, sok z limonki, przyprawy oraz makaron, całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (250 g)
  • Makaron ryżowy (250 g)
  • Papryka czerwona (55 g)
  • Papryka żółta (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Papryka zielona (35 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Chili (5 g)
  • Sok z limonki (bio) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Camembert na ciepło z sałatką

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Na talerzu rozkładamy sałaty, układamy pozostałe warzywa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy…

WIĘCEJ >

Kurczak po teksańsku z chili

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Chili i zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, ocet i tłuszcz, dodajemy chili, cebulę, czosnek oraz zieleninę i dokładnie blendujemy Do…

WIĘCEJ >

Smoothie jagodowo – bananowe

Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji

WIĘCEJ >