fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbb4539f3-6056-46f0-97fd-a85e485ee534-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Przygotowanie

  • Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu.
  • Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć pod przykryciem 5 minut często mieszając.
  • Po tym czasie dodać 2 łyżki wodorostów i pół łyżeczki soli. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu kolejne 10 minut.
  • Co jakiś czas sprawdzać czy twardość „ryżu” jest odpowiednia. Gdy jest gotowy, przełożyć go na talerz.
  • Na tą samą patelnię wlać ½ łyżki oleju kokosowego. Kiedy jest rozgrzany, wrzucić krewetki i zmniejszyć ogień. Po dwóch minutach dodać szczyptę soli, czosnek i imbir. Smażyć jeszcze dwie minuty. Uważać, żeby nie przesmażyć krewetek, bo wtedy będą twarde i gumowe.
  • Przełożyć krewetki na ryż i udekorować natką.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z krewetkami.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 pietruszki (320 g)
  • 2 łyżki płatków z alg morskich suszonych nori
  • 250 g rozmrożonych, obranych tygrysich krewetek
  • 2 ½ łyżki oleju kokosowego extra virgin (23 g)
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku (10 g)
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru (1 g)
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej (3 g)
  • 2 gałązki natki pietruszki do dekoracji (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wołowy AIP

Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami

Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Pieczona pierś z kaczki z jabłkami

Włączamy piekarnik na opcję grzanie z góry i dołu i temp. 200 st. C Skórę na piersiach kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony, tak by powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry Nacieramy…

WIĘCEJ >