fbpx
logo
Szukaj
open close

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbb4539f3-6056-46f0-97fd-a85e485ee534-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Przygotowanie

  • Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu.
  • Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć pod przykryciem 5 minut często mieszając.
  • Po tym czasie dodać 2 łyżki wodorostów i pół łyżeczki soli. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu kolejne 10 minut.
  • Co jakiś czas sprawdzać czy twardość „ryżu” jest odpowiednia. Gdy jest gotowy, przełożyć go na talerz.
  • Na tą samą patelnię wlać ½ łyżki oleju kokosowego. Kiedy jest rozgrzany, wrzucić krewetki i zmniejszyć ogień. Po dwóch minutach dodać szczyptę soli, czosnek i imbir. Smażyć jeszcze dwie minuty. Uważać, żeby nie przesmażyć krewetek, bo wtedy będą twarde i gumowe.
  • Przełożyć krewetki na ryż i udekorować natką.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pietruszka korzeń (320 g)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (250 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Imbir w proszku (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera dodajemy miód, sodę i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek na marchewce i pietruszce

Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy…

WIĘCEJ >

Omlet z pomidorem

Jajka mieszamy widelcem lub trzepaczką Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną Smażymy 2-3 minuty, a następnie układamy na omlecie plasterki pomidora Przykrywamy pokrywką i smażymy kilka minut Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i…

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >