fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbb4539f3-6056-46f0-97fd-a85e485ee534-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Przygotowanie

  • Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu.
  • Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć pod przykryciem 5 minut często mieszając.
  • Po tym czasie dodać 2 łyżki wodorostów i pół łyżeczki soli. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu kolejne 10 minut.
  • Co jakiś czas sprawdzać czy twardość „ryżu” jest odpowiednia. Gdy jest gotowy, przełożyć go na talerz.
  • Na tą samą patelnię wlać ½ łyżki oleju kokosowego. Kiedy jest rozgrzany, wrzucić krewetki i zmniejszyć ogień. Po dwóch minutach dodać szczyptę soli, czosnek i imbir. Smażyć jeszcze dwie minuty. Uważać, żeby nie przesmażyć krewetek, bo wtedy będą twarde i gumowe.
  • Przełożyć krewetki na ryż i udekorować natką.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pietruszka korzeń (320 g)
  • Krewetka tygrysia (świeża) (250 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Imbir suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…

WIĘCEJ >

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka. Na dosyć…

WIĘCEJ >

Shake gruszkowo – imbirowy

Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund 

WIĘCEJ >