fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbb4539f3-6056-46f0-97fd-a85e485ee534-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Przygotowanie

  • Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu.
  • Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć pod przykryciem 5 minut często mieszając.
  • Po tym czasie dodać 2 łyżki wodorostów i pół łyżeczki soli. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu kolejne 10 minut.
  • Co jakiś czas sprawdzać czy twardość „ryżu” jest odpowiednia. Gdy jest gotowy, przełożyć go na talerz.
  • Na tą samą patelnię wlać ½ łyżki oleju kokosowego. Kiedy jest rozgrzany, wrzucić krewetki i zmniejszyć ogień. Po dwóch minutach dodać szczyptę soli, czosnek i imbir. Smażyć jeszcze dwie minuty. Uważać, żeby nie przesmażyć krewetek, bo wtedy będą twarde i gumowe.
  • Przełożyć krewetki na ryż i udekorować natką.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z krewetkami.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 pietruszki (320 g)
  • 2 łyżki płatków z alg morskich suszonych nori
  • 250 g rozmrożonych, obranych tygrysich krewetek
  • 2 ½ łyżki oleju kokosowego extra virgin (23 g)
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku (10 g)
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru (1 g)
  • ½ łyżeczki soli kłodawskiej (3 g)
  • 2 gałązki natki pietruszki do dekoracji (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa buraczkowa

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Zimne nóżki paleo

Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso. Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez…

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek szynki układamy rybę i zwijamy w rulon Układamy w naczyniu żaroodpornym Pieczemy 12 min w…

WIĘCEJ >

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…

WIĘCEJ >