fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbb4539f3-6056-46f0-97fd-a85e485ee534-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Przygotowanie

  • Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu.
  • Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć ogień na średni i smażyć pod przykryciem 5 minut często mieszając.
  • Po tym czasie dodać 2 łyżki wodorostów i pół łyżeczki soli. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu kolejne 10 minut.
  • Co jakiś czas sprawdzać czy twardość „ryżu” jest odpowiednia. Gdy jest gotowy, przełożyć go na talerz.
  • Na tą samą patelnię wlać ½ łyżki oleju kokosowego. Kiedy jest rozgrzany, wrzucić krewetki i zmniejszyć ogień. Po dwóch minutach dodać szczyptę soli, czosnek i imbir. Smażyć jeszcze dwie minuty. Uważać, żeby nie przesmażyć krewetek, bo wtedy będą twarde i gumowe.
  • Przełożyć krewetki na ryż i udekorować natką.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pietruszka korzeń (320 g)
  • Krewetka tygrysia (świeża) (250 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Imbir suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…

WIĘCEJ >

Szynka z cielęciny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…

WIĘCEJ >

Pad thai

Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę pak choi drobno…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >