fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron ryżowy z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3eaee45e-a239-498d-b014-f9d92bb8f18d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron ryżowy z warzywami

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie kroimy fasolkę na 3 części
  • Brokuł i fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (warzywa nie mogą być rozgotowane), a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Chili kroimy w cienkie plastry
  • Marchew obieramy i kroimy w słupki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej kokosowy)
  • Wrzucamy cebulę, czosnek, imbir oraz chili i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy makaron oraz ugotowane warzywa i całość podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Do miski wlewamy sos sojowy, tłuszcz (olej sezamowy) i sok z limonki, wsypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Mieszankę z sosem wylewamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy
  • Gotowe danie nakładamy na talerze i posypujemy sezamem oraz zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (500 g)
  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (150 g)
  • Marchew (90 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Chili (20 g)
  • Sezam czarny (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sok z limonki (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa rybna, jarzynowa

Marchew obieramy i kroimy w plasterki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…

WIĘCEJ >

Bananowe kokosanki

Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…

WIĘCEJ >

Pieczone mielone mięso z cukinią

Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko Dodajemy curry, sól,…

WIĘCEJ >