fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron ryżowy z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3eaee45e-a239-498d-b014-f9d92bb8f18d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron ryżowy z warzywami

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie kroimy fasolkę na 3 części
  • Brokuł i fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (warzywa nie mogą być rozgotowane), a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Chili kroimy w cienkie plastry
  • Marchew obieramy i kroimy w słupki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej kokosowy)
  • Wrzucamy cebulę, czosnek, imbir oraz chili i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy makaron oraz ugotowane warzywa i całość podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Do miski wlewamy sos sojowy, tłuszcz (olej sezamowy) i sok z limonki, wsypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Mieszankę z sosem wylewamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy
  • Gotowe danie nakładamy na talerze i posypujemy sezamem oraz zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (250 g)
  • Makaron ryżowy (80 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Chili (10 g)
  • Miód lipowy (10 g)
  • Sezam czarny (10 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (3 ml)
  • Sok z limonki (bio) (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Strudel z ricottą i wiśniami

Orzechy wrzucamy do blendera i mielimy Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Do miski wrzucamy wiśnie, dosypujemy 2/3 ilości cukru, mieszamy i odstawiamy Do…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy z boczkiem

Warzywa (poza brokułami) obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa (poza brokułami) oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10…

WIĘCEJ >

Duszona wieprzowina z bekonem

Cebulę kroimy na pół Marchew obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w kostkę Boczek kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy cebulę, marchew, seler, boczek, zieleninę oraz przyprawy (liście laurowe)…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone z natką pietruszki i chili

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z chili podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu…

WIĘCEJ >