fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron ryżowy z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3eaee45e-a239-498d-b014-f9d92bb8f18d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron ryżowy z warzywami

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Brokuł dzielimy na różyczki
  • Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie kroimy fasolkę na 3 części
  • Brokuł i fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (warzywa nie mogą być rozgotowane), a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • Chili kroimy w cienkie plastry
  • Marchew obieramy i kroimy w słupki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej kokosowy)
  • Wrzucamy cebulę, czosnek, imbir oraz chili i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy makaron oraz ugotowane warzywa i całość podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Do miski wlewamy sos sojowy, tłuszcz (olej sezamowy) i sok z limonki, wsypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Mieszankę z sosem wylewamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy
  • Gotowe danie nakładamy na talerze i posypujemy sezamem oraz zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brokuł (500 g)
  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (150 g)
  • Marchew (90 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Sos sojowy (40 g)
  • Chili (20 g)
  • Sezam czarny (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sok z limonki (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

Dynię kroimy w plastry Boczek kroimy w kostkę Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm Lekko solimy i pieprzymy Nakładamy po równo…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >

Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią

Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >