Makaron z białej rzodkwi z sosem owocowo – kurczakowym z granatem
Makaron z białej rzodkwi z sosem owocowo – kurczakowym z granatem
Przygotowanie
- Rzodkiew myjemy i przepuszczamy przez spiromat – otrzymujemy makaron warzywny
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Kurczaka kroimy w paseczki lub w kostkę
- Winogrona kroimy na połówki
- W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kurczaka, podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy cebulę, podsmażamy 2-3 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Podlewamy wywarem i przykrywamy pokrywką
- Dusimy 10 min
- Dodajemy winogrono, dusimy 1 min
- Dodajemy makaron z rzodkwi, mieszamy, wyłączamy palnik
- Przykrywamy pokrywką i czekamy 1-2 min
- Nakładamy potrawę na talerz
- Posypujemy pestkami granatu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronu z białej rzodkwi.
Autor
Lista składników
- Rzodkiew biała (220 g)
- Kurczak pierś (200 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Winogrono białe (25 g)
- Winogrono czerwone (25 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Granat (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sorbet malinowy
Maliny wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i odstawiamy na ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż, jeśli tak – blendujemy, jeśli nie – czekamy…
WIĘCEJ >Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…
WIĘCEJ >Zupa gulaszowa z dynią
Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >