Makaron z białej rzodkwi z sosem owocowo – kurczakowym z granatem
Makaron z białej rzodkwi z sosem owocowo – kurczakowym z granatem
Przygotowanie
- Rzodkiew myjemy i przepuszczamy przez spiromat – otrzymujemy makaron warzywny
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
- Kurczaka kroimy w paseczki lub w kostkę
- Winogrona kroimy na połówki
- W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kurczaka, podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy cebulę, podsmażamy 2-3 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Podlewamy wywarem i przykrywamy pokrywką
- Dusimy 10 min
- Dodajemy winogrono, dusimy 1 min
- Dodajemy makaron z rzodkwi, mieszamy, wyłączamy palnik
- Przykrywamy pokrywką i czekamy 1-2 min
- Nakładamy potrawę na talerz
- Posypujemy pestkami granatu
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Wypróbuj nasze pomysły na przyrządzenie makaronu z białej rzodkwi.
Autor
Lista składników
- 1 biała rzodkiew (220 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 10 kuleczek winogrona białego i czerwonego (100 g)
- ½ szklanki rosołu/bulionu (125 ml)
- 1 pierś z kurczaka (200 g)
- 1 łyżka pestek z owocu granatu (17 g)
- 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…
WIĘCEJ >Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą
Oiersi z kurczaka kładziemy na desce Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie Palcami poszerzamy otwór Wpychamy w otwór ser Mięso z góry solimy i pieprzymy Układamy nafaszerowany filet w naczyniu żaroodpornym Dodajemy…
WIĘCEJ >Szparagi z jajkiem w koszulce
Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej, osolonej wodzie Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka…
WIĘCEJ >Wolno gotowana wołowina
Mięso dokładnie myjemy i w całości zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, aby mięso w garnku lekko bulgotało Mięso gotujemy minimum 3 godziny (najlepiej zostawić na 4-5 godzin, aby…
WIĘCEJ >