fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-4-1

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało)
  • Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy szparagi, zasmażamy min
  • Wlewamy rosół
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min
  • W tym czasie robimy makaron z rzodkwi
  • Jeśli mamy spiromat, to przepuszczamy przez niego rzodkiew
  • Jeśli nie mamy, to kroimy w poprzek w cienkie plastry i plastry kroimy w poprzek na makaron
  • Wrzucamy makaron do sosu, mieszamy, minimalizujemy ogień
  • Dodajemy szczypiorek
  • Wybijamy jajko ze skorupki i dodajemy na patelnię
  • Mieszamy energicznie, lekko solimy i pieprzymy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu został uwzględniony pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne potrawy z makaronem z białej rzodkwi.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ białej rzodkwi (110 g)
  • ½ pęczka szparagów (190 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • ½ szklanki bulionu jarskiego (125 ml)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z dziczyzną

Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu 2 godz. Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody…

WIĘCEJ >

Kulki czarne

Wszystkie składniki oprócz nasion chia dokładnie zmiksować blenderem Uformować kulki Obtoczyć kulki w nasionach chia

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką

Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać

WIĘCEJ >