Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)
Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało)
- Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
- Dodajemy szparagi, zasmażamy min
- Wlewamy rosół
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min
- W tym czasie robimy makaron z rzodkwi
- Jeśli mamy spiromat, to przepuszczamy przez niego rzodkiew
- Jeśli nie mamy, to kroimy w poprzek w cienkie plastry i plastry kroimy w poprzek na makaron
- Wrzucamy makaron do sosu, mieszamy, minimalizujemy ogień
- Dodajemy szczypiorek
- Wybijamy jajko ze skorupki i dodajemy na patelnię
- Mieszamy energicznie, lekko solimy i pieprzymy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu został uwzględniony pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne potrawy z makaronem z białej rzodkwi.
Autor
Lista składników
- ½ białej rzodkwi (110 g)
- ½ pęczka szparagów (190 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- ½ szklanki bulionu jarskiego (125 ml)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorek (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik ze szpinaku i awokado
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) bananowo – daktylowy
Obieramy banana, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Sprawdzamy czy w daktylach nie ma pestek i dodajemy do blendara Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >Wegański rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Rosół – bulion mięsny
Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…
WIĘCEJ >