fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało)
  • Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy szparagi, zasmażamy min
  • Wlewamy rosół
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min
  • W tym czasie robimy makaron z rzodkwi
  • Jeśli mamy spiromat, to przepuszczamy przez niego rzodkiew
  • Jeśli nie mamy, to kroimy w poprzek w cienkie plastry i plastry kroimy w poprzek na makaron
  • Wrzucamy makaron do sosu, mieszamy, minimalizujemy ogień
  • Dodajemy szczypiorek
  • Wybijamy jajko ze skorupki i dodajemy na patelnię
  • Mieszamy energicznie, lekko solimy i pieprzymy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne pomysły na wykorzystanie makaronu z białej rzodkwi.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (180 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Rzodkiew biała (110 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serca wołowego

Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…

WIĘCEJ >

Omlet z tofu, kurkami, groszkiem i cukinią

Kaszę gryczaną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min Cebulę siekamy Kurki kroimy Na oliwie podsmażamy cebulę i kurki Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach Cukinię dorzucamy do cebuli i kurek Następnie dodajemy groszek…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >

Jajka z kiszoną kapustą

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy kapustę kiszoną Doprawiamy solą i pieprzem lub innymi dozwolonymi przyprawami

WIĘCEJ >