Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym
Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało)
- Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
- Dodajemy szparagi, zasmażamy min
- Wlewamy rosół
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min
- W tym czasie robimy makaron z rzodkwi
- Jeśli mamy spiromat, to przepuszczamy przez niego rzodkiew
- Jeśli nie mamy, to kroimy w poprzek w cienkie plastry i plastry kroimy w poprzek na makaron
- Wrzucamy makaron do sosu, mieszamy, minimalizujemy ogień
- Dodajemy szczypiorek
- Wybijamy jajko ze skorupki i dodajemy na patelnię
- Mieszamy energicznie, lekko solimy i pieprzymy
Rady dietetyka
Jeśli nie masz dostępu do świeżych szparagów, możesz wykorzystać marynowane szparagi ze słoika (czytaj ich skład) – wówczas nie gotujemy ich, a podajemy na surowo do potrawy,
Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych i powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na wykorzystanie makaronu z białej rzodkwi w inny sposób.
Autor
Lista składników
- ½ białej rzodkwi (110 g)
- ½ pęczka szparagów (190 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Prosta pasta z awokado
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…
WIĘCEJ >Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym
Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…
WIĘCEJ >Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…
WIĘCEJ >Warzywna misa Buddy
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki Batata…
WIĘCEJ >