fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-4-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało)
  • Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy szparagi, zasmażamy min
  • Wlewamy rosół
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min
  • W tym czasie robimy makaron z rzodkwi
  • Jeśli mamy spiromat, to przepuszczamy przez niego rzodkiew
  • Jeśli nie mamy, to kroimy w poprzek w cienkie plastry i plastry kroimy w poprzek na makaron
  • Wrzucamy makaron do sosu, mieszamy, minimalizujemy ogień
  • Dodajemy szczypiorek
  • Wybijamy jajko ze skorupki i dodajemy na patelnię
  • Mieszamy energicznie, lekko solimy i pieprzymy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne pomysły na wykorzystanie makaronu z białej rzodkwi.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (180 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Rzodkiew biała (110 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami…

WIĘCEJ >

Koktajl szpinakowo-borówkowy

W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy szpinak, ogórek, borówki, olej kokosowy i lód Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Dekorujemy miętą

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…

WIĘCEJ >