Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym
Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało)
- Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
- Dodajemy szparagi, zasmażamy min
- Wlewamy rosół
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min
- W tym czasie robimy makaron z rzodkwi
- Jeśli mamy spiromat, to przepuszczamy przez niego rzodkiew
- Jeśli nie mamy, to kroimy w poprzek w cienkie plastry i plastry kroimy w poprzek na makaron
- Wrzucamy makaron do sosu, mieszamy, minimalizujemy ogień
- Dodajemy szczypiorek
- Wybijamy jajko ze skorupki i dodajemy na patelnię
- Mieszamy energicznie, lekko solimy i pieprzymy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte w piktogramach.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z makaronem.
Autor
Lista składników
- Szparag (180 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Makaron Spaghetti (110 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cebula (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z chorizo
Marchewkę kroimy w słupki lub „na makaron warzywny” przy pomocy obieraczki Na patelni smażymy plasterki chorizo wytapiając z nich tłuszcz Dodajemy marchewkę Sałatę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy marchewkę z chorizo i mieszamy Posypujemy pestkami słonecznika
WIĘCEJ >Gulasz z dynią piżmową
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy cynamonem i dusimy około 10 minut.
WIĘCEJ >Szpinak z pomidorami, z rzodkiewką i z fetą
Płuczemy, wysuszamy szpinak i przenosimy go do miski Dodajemy rzodkiewki pokrojone w ćwiartki, oliwki i pokrojone w kawałki pomidory Fetę kruszymy w kawałki i dodajemy do sałatki Wlewamy sok z cytryny, ocet balsamiczny i oliwę…
WIĘCEJ >Sałatka owocowa – wiosna
Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać
WIĘCEJ >