fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz7-4-3

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało)
  • Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy szparagi, zasmażamy min
  • Wlewamy rosół
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min
  • W tym czasie robimy makaron z rzodkwi
  • Jeśli mamy spiromat, to przepuszczamy przez niego rzodkiew
  • Jeśli nie mamy, to kroimy w poprzek w cienkie plastry i plastry kroimy w poprzek na makaron
  • Wrzucamy makaron do sosu, mieszamy, minimalizujemy ogień
  • Dodajemy szczypiorek
  • Wybijamy jajko ze skorupki i dodajemy na patelnię
  • Mieszamy energicznie, lekko solimy i pieprzymy

Rady dietetyka

Jeśli nie masz dostępu do świeżych szparagów, możesz wykorzystać marynowane szparagi ze słoika (czytaj ich skład) – wówczas nie gotujemy ich, a podajemy na surowo do potrawy,

Sprawdź, czy wszystkie składniki w przepisie odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – informacje zawarte w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych i powiązanych przepisach znajdziesz pomysły na wykorzystanie makaronu z białej rzodkwi w inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ białej rzodkwi (110 g)
  • ½ pęczka szparagów (190 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmielone…

WIĘCEJ >

Bażant z wolnowaru w grzybach

Bażanta kroimy ostrym nożem na pół Wkładamy do wolnowaru, solimy, pieprzymy Grzyby kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do wolnowaru Wszystko mieszamy Włączamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Golonka z dzika w kapuście duszonej

Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >