fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z cukinią z grilla i pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca1bcacd5-b47d-4aed-a725-8f58016d2102
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z cukinią z grilla i pesto

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cukinię kroimy w cienkie, ukośne plastry
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy miętę i bazylię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry cukinii i smażymy przez ok. 2 minuty (tak aby cukinia nabrała złotego koloru)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cukinię z makaronem przenosimy do miski z pesto, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Do tego dania możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. zielony groszek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (500 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (400 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Mięta (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fritatta grzybowa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby i smażymy…

WIĘCEJ >

Krem z pieczarek z grzankami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę, połowę czosnku oraz zieleninę i smażymy przez ok. 10 minut Dodajemy pieczarki, częściowo przykrywamy…

WIĘCEJ >

Tradycyjna grecka musaka

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażany kroimy w plastry, układamy na ruszcie i pieczemy przez ok. 10 minut Następnie wyciągamy bakłażany z piekarnika i odkładamy na talerz Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >