fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron z cukinią z grilla i pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca1bcacd5-b47d-4aed-a725-8f58016d2102
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron z cukinią z grilla i pesto

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cukinię kroimy w cienkie, ukośne plastry
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy miętę i bazylię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry cukinii i smażymy przez ok. 2 minuty (tak aby cukinia nabrała złotego koloru)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cukinię z makaronem przenosimy do miski z pesto, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Do tego dania możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. zielony groszek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (500 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (400 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Mięta (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z brokułem i fetą

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z brokułem…

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z warzywami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł dzielimy na różyczki Z fasolki odcinamy końcówki, a następnie kroimy fasolkę na 3 części Brokuł i fasolkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Kotlety z pomarańczową glazurą

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dolewamy sok, dodajemy cukier i musztardę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut Mięso ciasno układamy w płaskim naczyniu (niemetalowym) i polewamy przygotowanym sosem Następnie przykrywamy…

WIĘCEJ >

Makaron z dwoma serami

Ser żółty kroimy w cienkie paski Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Szynkę drobno kroimy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Do rondla wlewamy mleko i…

WIĘCEJ >