fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z cukinią z grilla i pesto

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-288
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z cukinią z grilla i pesto

Przygotowanie

  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cukinię kroimy w cienkie, ukośne plastry
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy miętę i bazylię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry cukinii i smażymy przez ok. 2 minuty (tak aby cukinia nabrała złotego koloru)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cukinię z makaronem przenosimy do miski z pesto, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (500 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (400 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Mięta (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżowa głowa bałwana

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Jedną oliwkę kroimy w paski Pomidorka kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy z niej trójkątny plaster na kształt nosa Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami…

WIĘCEJ >

Grzanki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kromki chleba smarujemy tłuszczem i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek siekamy Ser…

WIĘCEJ >

Spaghetti gryczane z oliwą, pomidorami i rukolą

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pomidorki kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewamy przez ok. 1 minutę Wrzucamy makaron i…

WIĘCEJ >

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…

WIĘCEJ >