Makaron z cukinią z grilla i pesto
Makaron z cukinią z grilla i pesto
Przygotowanie
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Cukinię kroimy w cienkie, ukośne plastry
- Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy miętę i bazylię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy
- Zawartość blendera przenosimy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy plastry cukinii i smażymy przez ok. 2 minuty (tak aby cukinia nabrała złotego koloru)
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cukinię z makaronem przenosimy do miski z pesto, dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.
Do tego dania możesz dodać więcej ulubionych warzyw np. zielony groszek.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (500 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (400 g)
- Ser Parmezan (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Bazylia (świeża) (24 g)
- Mięta (świeża) (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Fritatta grzybowa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby i smażymy…
WIĘCEJ >Krem z pieczarek z grzankami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę, połowę czosnku oraz zieleninę i smażymy przez ok. 10 minut Dodajemy pieczarki, częściowo przykrywamy…
WIĘCEJ >Tradycyjna grecka musaka
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażany kroimy w plastry, układamy na ruszcie i pieczemy przez ok. 10 minut Następnie wyciągamy bakłażany z piekarnika i odkładamy na talerz Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >