fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron gryczany z mięsem mielonym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7d030994-d7ef-4c58-9e57-8bb915110e17
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron gryczany z mięsem mielonym

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-9 minut (aż przestanie być surowe)
  • Dodajemy pomidory oraz pozostałe przyprawy i dusimy przez ok. 15 minut
  • W tym czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu
  • Następnie makaron odcedzamy, dodajemy na patelnię z mięsem i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronu gryczanego oraz inne pomysły na wykorzystanie mięsa mielonego.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (300 g)
  • Makaron gryczany (bez jajeczny) (240 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z kalafiora

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Wkładamy do garnka i zalewamy rosołem Zagotowujemy Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy do garnka z kalafiorem Gotujemy około 15 minut,…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii na zimno

Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…

WIĘCEJ >

Cukinia zapiekana z boczkiem

Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek. Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Paprykarz domowy

Ryż gotujemy około 10 – 12 minut Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu Gdy będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, ryż oraz paprykę i sól Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały

WIĘCEJ >