fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron gryczany z mięsem mielonym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7d030994-d7ef-4c58-9e57-8bb915110e17
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron gryczany z mięsem mielonym

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-9 minut (aż przestanie być surowe)
  • Dodajemy pomidory oraz pozostałe przyprawy i dusimy przez ok. 15 minut
  • W tym czasie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu
  • Następnie makaron odcedzamy, dodajemy na patelnię z mięsem i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronu gryczanego oraz inne pomysły na wykorzystanie mięsa mielonego.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (300 g)
  • Makaron gryczany (bez jajeczny) (240 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Boczniaki na miksie sałat z jajem po benedyktyńsku

Sałatę strzępiastą rwiemy w palcach i wrzucamy do miski Dodajemy rukolę Pomidora kroimy w cząstki i układamy na sałacie Awokado obieramy ze skóry i kładziemy na sałacie Dorzucamy do miski oliwki Cykorię rozdzielamy na pojedyncze…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

Dynię kroimy w plastry Boczek kroimy w kostkę Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm Lekko solimy i pieprzymy Nakładamy po równo…

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe z wędzoną papryką

Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy ocet jabłkowy, sól i paprykę wędzoną. Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na pół godziny (a najlepiej na kilka godzin). Na maśle smażymy pokrojoną cienko marchewkę (można do tego użyć…

WIĘCEJ >

Zielona sałatka

Liście sałaty kroimy w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekamy. Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do miski. Składniki sosu, oprócz koperku, blendujemy za pomocą blendera. Koperek siekamy nożem i dodaję do…

WIĘCEJ >