logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz16-2

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Przygotowanie

Ciasto:

  • Mąkę, sól wsypujemy do miski
  • Masło drobno kroimy i dokładamy
  • Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa
  • Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni
  • Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  • Pieczemy 15 min

Nadzienie:

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dodajemy zmielone mięso i podsmażamy przez kilka minut, miesząc co jakiś czas, żeby nie robiły się duże grudki mięsa
  • Wybijamy na patelnię jajka, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Podsmażamy 2-3 min cały czas mieszając
  • Zawartość patelni wykładamy na upieczone ciasto
  • Na wierzchu rozkładamy szparagi
  • Pieczemy w piekarniku 20 min w 180 st. C

Rady dietetyka

Jeśli zmienisz mięso dopasuj je do Twoich ewentualnych nietolerancji. Jeśli masz alergię wziewną na kota nie jedz wieprzowiny.

Uwagi

Możesz wykorzystać dowolne mięso: wołowinę, cielęcinę lub drób. Po wyjęciu gotowej tarty z pieca, zanim zaczniemy kroić, musimy odczekać około 5 min, żeby się masa równo ściągnęła.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche:

  • 200g mąki gryczanej
  • 150 g masła
  • sól
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 300 g zmielonego mięsa (np. wieprzowiny, mięso możesz zmienić na inne)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek ugotowanych szparagów
  • 6 jajek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Forma na tartę - średnica 20 cm, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Barszcz biały na ogórczance

Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej (…)

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej (…)

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Sałatka brokułowa z awokado i jajkami w koszulkach

Sałatka: Brokuły lekko posolić i gotować na parze przez 7 minut Brokuły przelać zimną bieżącą wodą lub zasypać lodem Przygotować (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl