fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz16-2-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Przygotowanie

Ciasto:

  • Mąkę, sól wsypujemy do miski
  • Masło drobno kroimy i dokładamy
  • Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa
  • Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni
  • Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  • Pieczemy 15 min

Nadzienie:

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dodajemy zmielone mięso i podsmażamy przez kilka minut, miesząc co jakiś czas, żeby nie robiły się duże grudki mięsa
  • Wybijamy na patelnię jajka, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Podsmażamy 2-3 min cały czas mieszając
  • Zawartość patelni wykładamy na upieczone ciasto
  • Na wierzchu rozkładamy szparagi
  • Pieczemy w piekarniku 20 min w 180 st. C

Rady dietetyka

Jeśli zmienisz mięso dopasuj je do Twoich ewentualnych nietolerancji. Jeśli masz alergię wziewną na kota – nie jedz wieprzowiny.

Uwagi

Możesz wykorzystać dowolne mięso: wołowinę, cielęcinę lub drób. Po wyjęciu gotowej tarty z pieca (zanim zaczniemy kroić) musimy odczekać około 5 minut, tak by masa równo się ściągnęła.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g masła
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)

Nadzienie:

  • 300 g zmielonego mięsa (np. wieprzowiny, mięso możesz zmienić na inne)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 pęczek ugotowanych szparagów (380 g)
  • 6 jajek kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Siekany tatar z wołowiny

Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Ogórka pokroić w drobna kostkę Oddzielić żółtko od białka (białko można później…

WIĘCEJ >

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą Nakładamy glony na talerze Nakładamy pomidory suszone Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli,…

WIĘCEJ >