fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz16-2-1

Tarta szparagowa z mięsem mielonym

Przygotowanie

Ciasto:

  • Mąkę, sól wsypujemy do miski
  • Masło drobno kroimy i dokładamy
  • Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa
  • Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni
  • Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  • Pieczemy 15 min

Nadzienie:

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dodajemy zmielone mięso i podsmażamy przez kilka minut, miesząc co jakiś czas, żeby nie robiły się duże grudki mięsa
  • Wybijamy na patelnię jajka, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Podsmażamy 2-3 min cały czas mieszając
  • Zawartość patelni wykładamy na upieczone ciasto
  • Na wierzchu rozkładamy szparagi
  • Pieczemy w piekarniku 20 min w 180 st. C

Rady dietetyka

Jeśli zmienisz mięso dopasuj je do Twoich ewentualnych nietolerancji. Jeśli masz alergię wziewną na kota – nie jedz wieprzowiny.

Uwagi

Możesz wykorzystać dowolne mięso: wołowinę, cielęcinę lub drób. Po wyjęciu gotowej tarty z pieca (zanim zaczniemy kroić) musimy odczekać około 5 minut, tak by masa równo się ściągnęła.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g masła
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)

Nadzienie:

  • 300 g zmielonego mięsa (np. wieprzowiny, mięso możesz zmienić na inne)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 pęczek ugotowanych szparagów (380 g)
  • 6 jajek kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >

Smoothie z „mlekiem bananowym”

Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy warzywa Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tymianek Zasmażamy 2…

WIĘCEJ >

Sałatka z krewetkami i z chilli

Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…

WIĘCEJ >