Tarta szparagowa z mięsem mielonym
Tarta szparagowa z mięsem mielonym
Przygotowanie
Ciasto:
- Mąkę, sól wsypujemy do miski
- Masło drobno kroimy i dokładamy
- Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa
- Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni
- Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
- Pieczemy 15 min
Nadzienie:
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
- Dodajemy zmielone mięso i podsmażamy przez kilka minut, miesząc co jakiś czas, żeby nie robiły się duże grudki mięsa
- Wybijamy na patelnię jajka, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
- Podsmażamy 2-3 min cały czas mieszając
- Zawartość patelni wykładamy na upieczone ciasto
- Na wierzchu rozkładamy szparagi
- Pieczemy w piekarniku 20 min w 180 st. C
Rady dietetyka
Jeśli zmienisz mięso dopasuj je do Twoich ewentualnych nietolerancji. Jeśli masz alergię wziewną na kota – nie jedz wieprzowiny.
Uwagi
Możesz wykorzystać dowolne mięso: wołowinę, cielęcinę lub drób. Po wyjęciu gotowej tarty z pieca (zanim zaczniemy kroić) musimy odczekać około 5 minut, tak by masa równo się ściągnęła.
Autor
Lista składników
Ciasto kruche:
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g masła
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
Nadzienie:
- 300 g zmielonego mięsa (np. wieprzowiny, mięso możesz zmienić na inne)
- 1 cebula (100 g)
- 2-3 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 pęczek ugotowanych szparagów (380 g)
- 6 jajek kurzych roz. M (ok. 306 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Siekany tatar z wołowiny
Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Ogórka pokroić w drobna kostkę Oddzielić żółtko od białka (białko można później…
WIĘCEJ >Frittata z dziczyzną z wolnowaru
Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem
Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą Nakładamy glony na talerze Nakładamy pomidory suszone Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli,…
WIĘCEJ >