Tarta szparagowa z sarną
Tarta szparagowa z sarną
Przygotowanie
Ciasto:
- Mąkę, sól wsypujemy do miski
- Masło drobno kroimy i dokładamy
- Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa
- Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni
- Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
- Pieczemy 15 min
Nadzienie:
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
- Dodajemy sarninę i podsmażamy przez kilka minut, miesząc co jakiś czas, żeby nie robiły się duże grudki mięsa
- Wybijamy na patelnię jajka, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
- Podsmażamy 2-3 min cały czas mieszając
- Zawartość patelni wykładamy na upieczone ciasto
- Na wierzchu rozkładamy szparagi
- Pieczemy w piekarniku 20 min w 180 st. C
Uwagi
Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż będzie taki sam. Po wyjęciu gotowej tarty z pieca, zanim zaczniemy kroić, musimy odczekać około 5 min, żeby się masa równo ściągnęła.
Autor
Lista składników
Ciasto kruche:
- 200g mąki gryczanej
- 150 g masła
- sól
- 1 jajko
Nadzienie:
- 300 g zmielonej sarniny gulaszowej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek ugotowanych szparagów
- 6 jajek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól, pieprz
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami
Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo (…)
WIĘCEJ >Szparagi z łososiem na sałacie
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki (…)
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i (…)
WIĘCEJ >Koktajl Pina Colada
Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór (…)
WIĘCEJ >