logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta szparagowa z sarną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz16-2-5

Tarta szparagowa z sarną

Przygotowanie

Ciasto:

  • Mąkę, sól wsypujemy do miski
  • Masło drobno kroimy i dokładamy
  • Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa
  • Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni
  • Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  • Pieczemy 15 min

Nadzienie:

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dodajemy sarninę i podsmażamy przez kilka minut, miesząc co jakiś czas, żeby nie robiły się duże grudki mięsa
  • Wybijamy na patelnię jajka, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Podsmażamy 2-3 min cały czas mieszając
  • Zawartość patelni wykładamy na upieczone ciasto
  • Na wierzchu rozkładamy szparagi
  • Pieczemy w piekarniku 20 min w 180 st. C

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż będzie taki sam. Po wyjęciu gotowej tarty z pieca, zanim zaczniemy kroić, musimy odczekać około 5 min, żeby się masa równo ściągnęła.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche:

  • 200g mąki gryczanej
  • 150 g masła
  • sól
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 300 g zmielonej sarniny gulaszowej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek ugotowanych szparagów
  • 6 jajek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Forma na tartę - średnica 20 cm, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo (…)

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki (…)

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i (…)

WIĘCEJ >

Koktajl Pina Colada

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl