fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta szparagowa z sarną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz16-2-6

Tarta szparagowa z sarną

Przygotowanie

Ciasto:

  • Mąkę, sól wsypujemy do miski
  • Masło drobno kroimy i dokładamy
  • Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa
  • Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni
  • Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  • Pieczemy 15 min

Nadzienie:

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dodajemy sarninę i podsmażamy przez kilka minut, miesząc co jakiś czas, żeby nie robiły się duże grudki mięsa
  • Wybijamy na patelnię jajka, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Podsmażamy 2-3 min cały czas mieszając
  • Zawartość patelni wykładamy na upieczone ciasto
  • Na wierzchu rozkładamy szparagi
  • Pieczemy w piekarniku 20 min w 180 st. C

Rady dietetyka

Porcja to około 200-300 g tarty.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż pozostanie taki sam. Po wyjęciu gotowej tarty z pieca musimy odczekać około 5 minut, żeby masa równo się ściągnęła (wtedy będzie lepiej się kroiło).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche

  • 200 g mąki gryczanej
  • ¾ kostki miękkiego masła (150 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)

Nadzienie

  • 300 g zmielonej sarniny gulaszowej – mięso możesz zastąpić innym
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 pęczek ugotowanych szparagów (380 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Miska, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów

Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie ułożyć pomidory, oliwki, połówki jajek i posypać płatkami migdałowymi.

WIĘCEJ >

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

Sałatka Kurczaka posolić, popieprzyć  Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki  Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski  Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej…

WIĘCEJ >