fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta szparagowa z sarną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz16-2-6

Tarta szparagowa z sarną

Przygotowanie

Ciasto:

  • Mąkę, sól wsypujemy do miski
  • Masło drobno kroimy i dokładamy
  • Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa
  • Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni
  • Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  • Pieczemy 15 min

Nadzienie:

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dodajemy sarninę i podsmażamy przez kilka minut, miesząc co jakiś czas, żeby nie robiły się duże grudki mięsa
  • Wybijamy na patelnię jajka, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
  • Podsmażamy 2-3 min cały czas mieszając
  • Zawartość patelni wykładamy na upieczone ciasto
  • Na wierzchu rozkładamy szparagi
  • Pieczemy w piekarniku 20 min w 180 st. C

Rady dietetyka

Porcja to około 200-300 g tarty.

Uwagi

Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż pozostanie taki sam. Po wyjęciu gotowej tarty z pieca musimy odczekać około 5 minut, żeby masa równo się ściągnęła (wtedy będzie lepiej się kroiło).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche

  • 200 g mąki gryczanej
  • ¾ kostki miękkiego masła (150 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)

Nadzienie

  • 300 g zmielonej sarniny gulaszowej – mięso możesz zastąpić innym
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 pęczek ugotowanych szparagów (380 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Miska, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto bez jaj (marchewkowe)

Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…

WIĘCEJ >

Fritatta z łososiem i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Łososia rozdrabniamy na małe kawałki Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej…

WIĘCEJ >

Mandarynka

Mandarynki umyć i obrać

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.

WIĘCEJ >