Tarta szparagowa z sarną
Tarta szparagowa z sarną
Przygotowanie
Ciasto:
- Mąkę, sól wsypujemy do miski
- Masło drobno kroimy i dokładamy
- Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa
- Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni
- Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
- Pieczemy 15 min
Nadzienie:
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
- Dodajemy sarninę i podsmażamy przez kilka minut, miesząc co jakiś czas, żeby nie robiły się duże grudki mięsa
- Wybijamy na patelnię jajka, lekko solimy i pieprzymy i mieszamy
- Podsmażamy 2-3 min cały czas mieszając
- Zawartość patelni wykładamy na upieczone ciasto
- Na wierzchu rozkładamy szparagi
- Pieczemy w piekarniku 20 min w 180 st. C
Rady dietetyka
Porcja to około 200-300 g tarty.
Uwagi
Mięso z sarny możesz zastąpić cielęciną. Sposób wykonania wciąż pozostanie taki sam. Po wyjęciu gotowej tarty z pieca musimy odczekać około 5 minut, żeby masa równo się ściągnęła (wtedy będzie lepiej się kroiło).
Autor
Lista składników
Ciasto kruche
- 200 g mąki gryczanej
- ¾ kostki miękkiego masła (150 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
Nadzienie
- 300 g zmielonej sarniny gulaszowej – mięso możesz zastąpić innym
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 pęczek ugotowanych szparagów (380 g)
- 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem
Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem
WIĘCEJ >Warzywa zapiekane z kiełbasą
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…
WIĘCEJ >Kapusta z grzybami
Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…
WIĘCEJ >Zupa grzybowa z pieczonym selerem
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Następnego dnia podpiekamy cebule Warzywa obieramy i kroimy Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk…
WIĘCEJ >