fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta drobiowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c23c1004e-e9fa-47d1-9199-0e930a011e55-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tarta drobiowa

Przygotowanie

Ciasto kruche:

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy
  • Wykładamy ciastem formę do tarty
  • Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać
  • Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C

Farsz:

  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i marchewkę, podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy mięso (najlepiej zmielić samodzielnie w maszynce do mielenia mięsa), podsmażamy 5 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy
  • Dusimy 2 min
  • Nakładamy farsz na ciasto i zapiekamy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu zawsze dopasować pod swój aktualny sposób żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz również przyrządzić tartę szparagową z mięsem mielonym – więcej informacji w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 100 g miękkiego masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu (25 g)

Farsz

  • 400 g zmielonego indyka (najlepiej udko)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 10 łyżek mleka kokosowego (100 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia - duża, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…

WIĘCEJ >

Barszcz biały na ogórczance

Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej…

WIĘCEJ >