fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta drobiowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c23c1004e-e9fa-47d1-9199-0e930a011e55-1

Tarta drobiowa

Przygotowanie

Ciasto kruche:

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy
  • Wykładamy ciastem formę do tarty
  • Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać
  • Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C

Farsz:

  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i marchewkę, podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy mięso (najlepiej zmielić samodzielnie w maszynce do mielenia mięsa), podsmażamy 5 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy
  • Dusimy 2 min
  • Nakładamy farsz na ciasto i zapiekamy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu zawsze dopasować pod swój aktualny sposób żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz również przyrządzić tartę szparagową z mięsem mielonym – więcej informacji w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto kruche

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 100 g miękkiego masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu (25 g)

Farsz

  • 400 g zmielonego indyka (najlepiej udko)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 10 łyżek mleka kokosowego (100 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma na tartę - średnica 20 cm, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia - duża, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)

Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Kokosowa karkówka z warzywami

Karkówkę kroimy w kostkę, a warzywa w paski Zalewamy marynatą z mleka kokosowego, kolendry, kardamonu i soli Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc) Rozgrzewamy patelnię Smażymy mięso z warzywami…

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…

WIĘCEJ >