Spaghetti wielowarzywne
Spaghetti wielowarzywne
Przygotowanie
- Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać
- Warzywa kroimy w paski
- Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Nodsmażamy 2 min
- Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy 3 min
- Dodajemy cukinię, rzodkiew i imbir
- Wlewamy ¼ szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu.
Uwagi
Inne przepisy na spaghetti i makarony warzywne znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Pamiętaj by sprawdzić skład tych przepisów i dopasować do swojej diety. Piktogramy ułatwią orientację.
Autor
Lista składników
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ½ cukinii (150 g)
- ½ białej rzodkwi (110 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego (25-50 g)
- 1 cm imbiru
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa grzybowa z mlekiem kokosowym
Grzyby oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej grzyby Gotujemy przez chwilę grzyby Po kilku minutach dolewamy mleko i wsypujemy przyprawy Gotujemy jeszcze przez około 20 minut mieszając co jakiś…
WIĘCEJ >Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym
Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…
WIĘCEJ >Boczniaki w jajku z miksem sałat
Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem
Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…
WIĘCEJ >