fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cytrynowy dżem z cukinii

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-62
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cytrynowy dżem z cukinii

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki
  • Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do garnka
  • Do garnka dolewamy wodę i zagotowujemy, a następnie dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do miękkości)
  • Dodajemy cukier, wyciśnięty sok z cytryny oraz galaretkę i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Tak przygotowany dżem gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając
  • Gorący dżem przelewamy do słoików i zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut w garnku z wodą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia dżemu z dyni.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (1500 g)
  • Cukier trzcinowy (220 g)
  • Woda (80 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Galaretka cytrynowa (75 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Słoiczek, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Serduszka duszone z pietruszką

Mięso oczyszczamy z żył i tłuszczu Marchew oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do zarumienienia) Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kukurydzą i serem

Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Cebulę obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło) Dodajemy mąkę i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając Ściągamy garnek z kuchenki,…

WIĘCEJ >

Zapiekanka warzywna z koprem

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Wszystkie warzywa (poza czosnkiem) obieramy i kroimy w plasterki Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski z zieleniną…

WIĘCEJ >

Koktajl mango

Mango i banana obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego

WIĘCEJ >