fbpx
logo
Szukaj
open close

Cytrynowy dżem z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c578979e5-964e-4dc6-83df-c176d4e5d30f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cytrynowy dżem z cukinii

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki
  • Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do garnka
  • Do garnka dolewamy wodę i zagotowujemy, a następnie dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do miękkości)
  • Dodajemy cukier, wyciśnięty sok z cytryny oraz galaretkę i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Tak przygotowany dżem gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając
  • Gorący dżem przelewamy do słoików i zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut w garnku z wodą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia dżemu z dyni.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (1500 g)
  • Cukier trzcinowy (220 g)
  • Woda (80 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Galaretka cytrynowa (75 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Słoiczek, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jajkiem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez…

WIĘCEJ >

Nadziewana papryka jalapeño

W garnku zagotowujemy osoloną wodę Do wrzącej wody wkładamy papryki i gotujemy przez ok. 2 minuty Następnie przenosimy papryki do miski z zimną wodą na ok. 1 minutę Papryki odcedzamy, przenosimy na ręcznik papierowy i…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – bakaliowy miś

Na talerz kładziemy kromkę chleba i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Kremowy boeuf Strogonow

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (paprykę) i mieszamy Mięso kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski z mąką i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >