fbpx
logo
Szukaj
open close

Cytrynowy dżem z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c578979e5-964e-4dc6-83df-c176d4e5d30f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cytrynowy dżem z cukinii

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki
  • Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do garnka
  • Do garnka dolewamy wodę i zagotowujemy, a następnie dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do miękkości)
  • Dodajemy cukier, wyciśnięty sok z cytryny oraz galaretkę i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Tak przygotowany dżem gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając
  • Gorący dżem przelewamy do słoików i zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut w garnku z wodą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia dżemu z dyni.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (1500 g)
  • Cukier trzcinowy (220 g)
  • Woda (80 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Galaretka cytrynowa (75 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Słoiczek, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Komosanka z nasionami

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całej wody W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy komosę, przyprawy oraz siemię lniane i gotujemy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając Jaja wybijamy do blendera i…

WIĘCEJ >

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >

Zupa z mięsem

Do miski wkładamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser, sos sojowy oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Do osobnej miski wsypujemy mąkę Z masy mięsnej formujemy małe kulki, które następnie obtaczamy w mące…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone na brukselce i pieczarkach

Brokselkę gotujemy w garnku ok. 10 minut i odcedzamy W międzyczasie na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Dodajemy pokrojone w półksiężyce pieczarki i dusimy 10 minut. Dodajemy brukselkę i mieszamy Następnie wybijamy jajka Smażymy przez około…

WIĘCEJ >