fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cytrynowy dżem z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c578979e5-964e-4dc6-83df-c176d4e5d30f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cytrynowy dżem z cukinii

Przygotowanie

  • Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki
  • Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do garnka
  • Do garnka dolewamy wodę i zagotowujemy, a następnie dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do miękkości)
  • Dodajemy cukier, wyciśnięty sok z cytryny oraz galaretkę i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Tak przygotowany dżem gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając
  • Gorący dżem przelewamy do słoików i zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut w garnku z wodą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia dżemu z dyni.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (1500 g)
  • Cukier trzcinowy (220 g)
  • Woda (80 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Galaretka cytrynowa (75 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Słoiczek, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki jaglane

Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, doprawiamy i zalewamy pomidorami. Dolewamy tyle wody by przykryła warzywa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (30-40 min.)

WIĘCEJ >

Wykwintny kurczak a l’orange

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Z mięsa ściągamy skórę (wyrzucamy) i robimy kilka głębokich nacięć w udkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 4-5 minut Dodajemy przyprawy…

WIĘCEJ >

Leczo AIP

Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż i później na grube plastry. Cebulę kroimy w dużą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Smażymy 3-5 minut. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy kolejne…

WIĘCEJ >