fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czipsy z jarmużu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1e399634-b342-4139-8d3a-418992cdbe51-1

Czipsy z jarmużu

Przygotowanie

  • Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść
  • Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno
  • Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga
  • Wsypujemy podarte liście do miski
  • Lekko solimy, pieprzymy i posypujemy papryką
  • Rozpuszczamy tłuszcz (chyba, że jest gorąco w kuchni i jest płynny w słoiku)
  • Polewamy jarmuż tłuszczem
  • Mieszamy
  • Nakładamy na blaszkę, w taki sposób, żeby była jedna warstwa, jak się nie zmieści, to reszta przygotowanego jarmużu pójdzie na kolejny rzut 
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
  • Pieczemy 8 min 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Jeśli chcesz pogłębić wiedzę w tym temacie – zajrzyj do zakładki „Dieta”.

Uwagi

Możesz również przygotować chipsy z topinamburu (powiązane przepisy).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 garści jarmużu (60 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki samuraja

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….

WIĘCEJ >

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie  Odcedzone nasiona wkładamy do…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona z kapustą pekińską

Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w poprzek w paski Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >