fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czipsy z jarmużu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1e399634-b342-4139-8d3a-418992cdbe51-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Czipsy z jarmużu

Przygotowanie

  • Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść
  • Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno
  • Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga
  • Wsypujemy podarte liście do miski
  • Lekko solimy, pieprzymy i posypujemy papryką
  • Rozpuszczamy tłuszcz (chyba, że jest gorąco w kuchni i jest płynny w słoiku)
  • Polewamy jarmuż tłuszczem
  • Mieszamy
  • Nakładamy na blaszkę, w taki sposób, żeby była jedna warstwa, jak się nie zmieści, to reszta przygotowanego jarmużu pójdzie na kolejny rzut 
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
  • Pieczemy 8 min 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Jeśli chcesz pogłębić wiedzę w tym temacie – zajrzyj do zakładki „Dieta”.

Uwagi

Możesz również przygotować chipsy z topinamburu (powiązane przepisy).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 garści jarmużu (60 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Winogrona

Winogrona umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z sosem carbonara

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę Na…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Smoothie miseczkowe „Słony karmel”

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.

WIĘCEJ >