Czipsy z jarmużu
Czipsy z jarmużu
Przygotowanie
- Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść
- Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno
- Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga
- Wsypujemy podarte liście do miski
- Lekko solimy, pieprzymy i posypujemy papryką
- Rozpuszczamy tłuszcz (chyba, że jest gorąco w kuchni i jest płynny w słoiku)
- Polewamy jarmuż tłuszczem
- Mieszamy
- Nakładamy na blaszkę, w taki sposób, żeby była jedna warstwa, jak się nie zmieści, to reszta przygotowanego jarmużu pójdzie na kolejny rzut
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
- Pieczemy 8 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Jeśli chcesz pogłębić wiedzę w tym temacie – zajrzyj do zakładki „Dieta”.
Uwagi
Możesz również przygotować chipsy z topinamburu (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 3 garści jarmużu (60 g)
- 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti Konjac z sosem carbonara
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę Na…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Smoothie miseczkowe „Słony karmel”
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.
WIĘCEJ >