Czipsy z jarmużu
Czipsy z jarmużu
Przygotowanie
- Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść
- Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno
- Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga
- Wsypujemy podarte liście do miski
- Lekko solimy, pieprzymy i posypujemy papryką
- Rozpuszczamy tłuszcz (chyba, że jest gorąco w kuchni i jest płynny w słoiku)
- Polewamy jarmuż tłuszczem
- Mieszamy
- Nakładamy na blaszkę, w taki sposób, żeby była jedna warstwa, jak się nie zmieści, to reszta przygotowanego jarmużu pójdzie na kolejny rzut
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
- Pieczemy 8 min
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na chipsy z topinamburu.
Autor
Lista składników
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Jarmuż (60 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Papryka wędzona mielona (proszek) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z kaszą gryczaną
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy Wszystkie warzywa kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
WIĘCEJ >Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…
WIĘCEJ >Szaszłyki z kurczaka po grecku
Mięso kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1-2 cm Papryki i cukinię kroimy na kawałki o wielkości kawałków mięsa Drewniane patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i moczymy przez ok. 30 minut Do…
WIĘCEJ >Meksykańska sałatka z kurczaka
Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól…
WIĘCEJ >