fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czipsy z topinambura

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6eae7328-1190-4b8f-8193-9b048e8ec906
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Czipsy z topinambura

Przygotowanie

  • Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki
  • Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski
  • Talarki z topinamburu i przyprawy podrzucamy, aby wszystkie czipsy pokryły się przyprawami
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy nasze czipsy
  • Należy uważać, żeby każdy czips leżał osobno, gdyż inaczej nie będzie odpowiednio przypieczony
  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy około 7-10 min, w zależności od upodobań

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami.

Uwagi

Zainspiruj się innymi potrawami z topinamburem, które znajdziesz w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 3
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 350 g topinambura
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżeczka tymianku (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Boczniaki w jajku z miksem sałat

Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…

WIĘCEJ >

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko cynamon

WIĘCEJ >

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >