Czipsy z topinambura
Czipsy z topinambura
Przygotowanie
- Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki
- Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski
- Talarki z topinamburu i przyprawy podrzucamy, aby wszystkie czipsy pokryły się przyprawami
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy nasze czipsy
- Należy uważać, żeby każdy czips leżał osobno, gdyż inaczej nie będzie odpowiednio przypieczony
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy około 7-10 min, w zależności od upodobań
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie związanej z nietolerancjami.
Uwagi
Zainspiruj się innymi potrawami z topinamburem, które znajdziesz w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 350 g topinambura
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 1 łyżeczka tymianku (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Boczniaki w jajku z miksem sałat
Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…
WIĘCEJ >Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem
Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko cynamon
WIĘCEJ >Śledzie marynowane – samodzielnie robione
Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…
WIĘCEJ >