Topinambur z grzybami
Topinambur z grzybami
Przygotowanie
- Cebulę i grzyby kroimy w kostkę
- Czosnek przeciskamy przez praskę
- Topinambur obieramy i kroimy w kostkę
- Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby
- Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur
- Przyprawiamy solą i pieprzem
- Dusimy przez 5 – 10 minut
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możemy też posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 150 g borowików
- 350 g topinamburu
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- ½ cebuli białej (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z dyni z okrasą z boczku
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…
WIĘCEJ >Smażony makaron imbirowo- czosnkowy
Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Cebulę i imbir drobno siekamy. Marchewkę myjemy i obieramy. Używając obieraczki, tworzymy z marchewki cienkie plastry przypominające makaron. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę, imbir oraz…
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane warzywami
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…
WIĘCEJ >Ratatouille
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…
WIĘCEJ >