Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem
Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem
Przygotowanie
- Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut
- Czekamy do momentu aż wystygnie
- Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu
- Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy przez kilka minut
- Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i podduszamy przez 2 – 3 minuty
- Podajemy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne pomysły na przygotowanie potraw z topinamburu.
Autor
Lista składników
- 350 g topinamburu
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- ½ cebuli białej (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ zielonej cukinii (150 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >Brukselka duszona z wędzonką
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…
WIĘCEJ >Kasza jaglana z przyprawami i żurawiną
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod gorącą wodą Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut Dodajemy przyprawy i rodzynki
WIĘCEJ >Czipsy z jarmużu
Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…
WIĘCEJ >