Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem
Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem
Przygotowanie
- Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut
- Czekamy do momentu aż wystygnie
- Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu
- Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy przez kilka minut
- Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i podduszamy przez 2 – 3 minuty
- Podajemy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne pomysły na przygotowanie potraw z topinamburu.
Autor
Lista składników
- 350 g topinamburu
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- ½ cebuli białej (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ zielonej cukinii (150 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem
Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem) Lekko solimy i pieprzymy Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Jabłko…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Kapustę siekamy na bardzo cienkie paski, przekładamy do dużej miski i posypujemy solą W tym czasie siekamy bardzo drobno pietruszkę morele morele kroimy w kostkę Dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy W szklance mieszamy…
WIĘCEJ >Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…
WIĘCEJ >Pieczone warzywa
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry Obieramy czosnek Warzywa układamy na blaszce do pieczenia Lekko solimy i pieprzymy Pieczemy w 200…
WIĘCEJ >