Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem
Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem
Przygotowanie
- Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut
- Czekamy do momentu aż wystygnie
- Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu
- Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy przez kilka minut
- Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i podduszamy przez 2 – 3 minuty
- Podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z topinamburem.
Autor
Lista składników
- Topinambur bulwa (350 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami
Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.
WIĘCEJ >Surówka z wakame
Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę 'na makaron’. Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce. Gdy glony napęcznieją, wyciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy marchewkę i polewamy sosem. Na koniec,…
WIĘCEJ >Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów
Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmielone…
WIĘCEJ >Ratatouille
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…
WIĘCEJ >