Topinambur pieczony z warzywami
Topinambur pieczony z warzywami
Przygotowanie
- Topinambur obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę
- Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
- Naczynie żaroodporne smarujemy naturalnym olejem kokosowym
- Przekładamy do niego topinambur, dodajemy warzywa, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, sól, rozmaryn
- Wszystko dokładnie mieszamy ręką i pieczemy przez około 50 minut do momentu aż topinambur zrobi się miękki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z topinamburem.
Autor
Lista składników
- Topinambur bulwa (350 g)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Rozmaryn (świeży) (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z prosciutto
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Plasterki szynki i pomidorki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie mieszamy w misce sałatę , oliwę i ocet jabłkowy. Gdy szynka zrobi…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie na sałacie
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…
WIĘCEJ >Zupa krem warzywny
Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki Wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem, dodajemy sól i kurkumę Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie Blendujemy
WIĘCEJ >Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >