fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Topinambur pieczony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4ff294ca-16cb-4b10-b4f2-66019f005fbb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Topinambur pieczony z warzywami

Przygotowanie

  • Topinambur obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę
  • Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Naczynie żaroodporne smarujemy naturalnym olejem kokosowym
  • Przekładamy do niego topinambur, dodajemy warzywa, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, sól, rozmaryn
  • Wszystko dokładnie mieszamy ręką i pieczemy przez około 50 minut do momentu aż topinambur zrobi się miękki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne pomysły na przygotowanie topinamburu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 350 g topinambura
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (2 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kopytka żytnie z makiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >