![aluminium aluminium](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2024/02/aluminium-1024x682.jpg)
![aluminium aluminium](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2024/02/aluminium-1024x682.jpg)
Aluminium (glin) to bardzo rozpowszechniony w naturze pierwiastek, który w nadmiarze jest toksyczny dla naszego organizmu. Dostaje się do niego wraz z pokarmem. Sprawdź, w czym jest go najwięcej.
Aluminium jest pierwiastkiem chemicznym, który występuje naturalnie w środowisku, w tym także w żywności. Może być obecny w produktach spożywczych z różnych powodów, takich jak zanieczyszczenia gleby, woda pitna czy dodawanie go do produktów jako środek przeciwzbrylający.
W czym jest najwięcej aliminium?
Ilość glinu w jedzeniu może się znacznie różnić w zależności od rodzaju żywności oraz sposobu jej przetwarzania i przygotowania. Niektóre źródła tego pierwiastka to:
- produkty zbożowe, takie jak mąka, pieczywo i makaron;
- niektóre rodzaje kawy i herbaty, które mogą pobierać aluminium z gleby;
- konserwanty i dodatki do żywności, takie jak środki przeciwzbrylające.
Największym problemem jest żywność przetworzona, paczkowana, puszkowana, napakowana konserwantami i innymi dodatkami do żywności.
Glin przenika do naszego ciała również z innych źródeł i to one są najbardziej problematyczne. Te źródła to:
- antyperspiranty (chyba że są oznaczone jako wolne od aluminium);
- leki na nadkwasotę;
- aluminiowe tacki;
- folia aluminiowa (glin migruje z niej do żywności, nawet przy krótkotrwałym kontakcie);
- aluminiowe formy do pieczenia;
- szczepionki;
- garnki i sztućce wykonane z aluminium (oraz ze stali nierdzewnej);
- patelnie, które mają wewnątrz aluminium;
- puszki.
Przenikanie glinu z naczyń, tacek i folii do żywności zależy od pH potrawy, obecności soli oraz od ekspozycji na ciepło. Ryzyko wzrasta, im mamy kwaśniejszy produkt czy im wyższą ma on temperaturę (np. kanapka z ogórkiem kiszonym zapakowana w folię aluminiową, ryba pieczona w folii czy dodanie cytryny do herbaty, która sama w sobie jest bogatym źródłem glinu).
Co powoduje aluminium w organizmie?
Aluminium jest pierwiastkiem toksycznym dla organizmu w dużych ilościach. Nadmiar glinu może się gromadzić w tkankach, szczególnie w mózgu i kościach. To może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Objawy zatrucia aluminium mogą obejmować problemy:
- neurologiczne, takie jak zaburzenia pamięci, koncentracji i koordynacji ruchowej;
- żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka;
- ze skórą, takie jak podrażnienie i wysypki.
Niektóre badania sugerują, że długotrwałe narażenie na duże ilości tego pierwiastka może się wiązać z ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
W przypadku gdy organizm już jest zatruty glinem bądź ma upośledzoną detoksykację, warto rozważyć eliminację produktów, które naturalnie są bogatsze w ten pierwiastek. Są one wymienione w e-booku „Aluminium. Wszystko, co musisz wiedzieć”.
To może cię zainteresować:
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
Iwona Wierzbicka
Aluminium (glin) to bardzo rozpowszechniony w naturze pierwiastek, który w nadmiarze jest toksyczny dla naszego organizmu. Dostaje się do niego wraz z pokarmem. Sprawdź, w czym jest go najwięcej.
Aluminium jest pierwiastkiem chemicznym, który występuje naturalnie w środowisku, w tym także w żywności. Może być obecny w produktach spożywczych z różnych powodów, takich jak zanieczyszczenia gleby, woda pitna czy dodawanie go do produktów jako środek przeciwzbrylający.
W czym jest najwięcej aliminium?
Ilość glinu w jedzeniu może się znacznie różnić w zależności od rodzaju żywności oraz sposobu jej przetwarzania i przygotowania. Niektóre źródła tego pierwiastka to:
- produkty zbożowe, takie jak mąka, pieczywo i makaron;
- niektóre rodzaje kawy i herbaty, które mogą pobierać aluminium z gleby;
- konserwanty i dodatki do żywności, takie jak środki przeciwzbrylające.
Największym problemem jest żywność przetworzona, paczkowana, puszkowana, napakowana konserwantami i innymi dodatkami do żywności.
Glin przenika do naszego ciała również z innych źródeł i to one są najbardziej problematyczne. Te źródła to:
- antyperspiranty (chyba że są oznaczone jako wolne od aluminium);
- leki na nadkwasotę;
- aluminiowe tacki;
- folia aluminiowa (glin migruje z niej do żywności, nawet przy krótkotrwałym kontakcie);
- aluminiowe formy do pieczenia;
- szczepionki;
- garnki i sztućce wykonane z aluminium (oraz ze stali nierdzewnej);
- patelnie, które mają wewnątrz aluminium;
- puszki.
Przenikanie glinu z naczyń, tacek i folii do żywności zależy od pH potrawy, obecności soli oraz od ekspozycji na ciepło. Ryzyko wzrasta, im mamy kwaśniejszy produkt czy im wyższą ma on temperaturę (np. kanapka z ogórkiem kiszonym zapakowana w folię aluminiową, ryba pieczona w folii czy dodanie cytryny do herbaty, która sama w sobie jest bogatym źródłem glinu).
Co powoduje aluminium w organizmie?
Aluminium jest pierwiastkiem toksycznym dla organizmu w dużych ilościach. Nadmiar glinu może się gromadzić w tkankach, szczególnie w mózgu i kościach. To może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Objawy zatrucia aluminium mogą obejmować problemy:
- neurologiczne, takie jak zaburzenia pamięci, koncentracji i koordynacji ruchowej;
- żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka;
- ze skórą, takie jak podrażnienie i wysypki.
Niektóre badania sugerują, że długotrwałe narażenie na duże ilości tego pierwiastka może się wiązać z ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
W przypadku gdy organizm już jest zatruty glinem bądź ma upośledzoną detoksykację, warto rozważyć eliminację produktów, które naturalnie są bogatsze w ten pierwiastek. Są one wymienione w e-booku „Aluminium. Wszystko, co musisz wiedzieć”.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Na co pomaga czarny czosnek?
Zwykle czosnek kojarzy się z czymś ostrym, twardym i pozostawiającym nieprzyjemny zapach. Czarny czosnek jest inny. Jest słodki i nie pachnie tak intensywnie. Można go nawet zjeść rano i pójść do pracy. Dowiedz się, dlaczego…
WIĘCEJ >Wzmacnianie odporności: Jak dbać o jelita?
Jelita to nasz najważniejszy układ immunologiczny – pewnie już nie raz spotkałeś się z tym stwierdzeniem. W jelicie dochodzi do najbliższego kontaktu z tym, co zjadamy i z czym stykamy się w środowisku. Pielęgnowanie naszych…
WIĘCEJ >Pestycydy – jak pozbyć się ich z roślin?
Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, bo nie zawsze mamy do nich dostęp czy mamy na nie pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy ograniczyć spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Sprawdź, jak…
WIĘCEJ >3 sposoby na insulinooporność
Insulinooporność wiąże się z koniecznością wprowadzenia dosyć dużych zmian – zarówno w diecie, jak i w stylu życia. Niestety nie ma drogi na skróty. Poznaj 3 proste sposoby na insulinooporność, które działają. Sprawdź, o co…
WIĘCEJ >