fbpx
logo
Szukaj
open close

Duszone przepiórki z oliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd02de4df-1e50-4c31-884e-a76a5f6c1085
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszone przepiórki z oliwkami

Przygotowanie

  • Skrzydełka przepiórek składamy pod spód i związujemy ich końce, a w powstałym zagłębieniu umieszczamy skrzyżowane nóżki
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę tłuszczu i podgrzewamy
  • Następnie kładziemy na tłuszcz przepiórki i obsmażamy do momentu póki nie zbrązowieją
  • Po tym czasie wyciągamy przepiórki z naczynia i odkładamy w jakieś ciepłe miejsce, aby nie ostygły
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Do naczynia dodajemy pozostały tłuszcz, cebulę oraz czosnek i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do miękkości)
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Oliwki kroimy na pół
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do naczynia dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i całość doprowadzamy do wrzenia
  • Z powrotem wkładamy do naczynia przepiórki i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut
  • Z naczynia wyciągamy przyprawy (liść laurowy i tymianek), a przepiórki przenosimy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia przepiórek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Przepiórka tuszka (800 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Sznurek kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Soczysty marynowany kurczak z warzywami

Do miski ścieramy na drobnych oczkach skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok Dodajemy miód, ocet, przecier pomidorowy oraz (…)

WIĘCEJ >