fbpx
logo
Szukaj
open close

Duszone przepiórki z oliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd02de4df-1e50-4c31-884e-a76a5f6c1085
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszone przepiórki z oliwkami

Przygotowanie

  • Skrzydełka przepiórek składamy pod spód i związujemy ich końce, a w powstałym zagłębieniu umieszczamy skrzyżowane nóżki
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę tłuszczu i podgrzewamy
  • Następnie kładziemy na tłuszcz przepiórki i obsmażamy do momentu póki nie zbrązowieją
  • Po tym czasie wyciągamy przepiórki z naczynia i odkładamy w jakieś ciepłe miejsce, aby nie ostygły
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Do naczynia dodajemy pozostały tłuszcz, cebulę oraz czosnek i smażymy przez ok. 2-3 minuty (do miękkości)
  • Pomidory kroimy w kostkę
  • Oliwki kroimy na pół
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do naczynia dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i całość doprowadzamy do wrzenia
  • Z powrotem wkładamy do naczynia przepiórki i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut
  • Z naczynia wyciągamy przyprawy (liść laurowy i tymianek), a przepiórki przenosimy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia przepiórek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Przepiórka tuszka (800 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Sznurek kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sznycle z kurczaka w migdałach

Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wsypujemy pestki, orzechy oraz zieleninę i całość dokładnie blendujemy Zawartość blendera przenosimy do miski z serem,…

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki w sosie cytrynowym

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę. Kaczkę…

WIĘCEJ >

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >