fbpx
logo
Szukaj
open close

Soczysty marynowany kurczak z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c590ad491-8780-455e-a4fc-f87d47d72480
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysty marynowany kurczak z warzywami

Przygotowanie

  • Do miski ścieramy na drobnych oczkach skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok
  • Dodajemy miód, ocet, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso nacinamy głęboko w poprzek i wkładamy do marynaty, tak aby dokładnie się nią pokryło
  • Następnie przykrywamy miskę folią kuchenną i odstawiamy na min. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową
  • Mięso wyciągamy z marynaty (marynaty nie wylewamy) i kładziemy na folię
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, co jakiś czas polewając mięso marynatą
  • Paprykę kroimy w większą kostkę
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Warzywa dokładamy do piekarnika i pieczemy całość jeszcze przez ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Przepiórka tuszka (400 g)
  • Brokuł (400 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >

Sałatka z boczkiem

Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >

Zupa z kasztanów jadalnych

Kasztany nacinamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Następnie kasztany odcedzamy, obieramy z łupin i siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >