Soczysty marynowany kurczak z warzywami
Soczysty marynowany kurczak z warzywami
Przygotowanie
- Do miski ścieramy na drobnych oczkach skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok
- Dodajemy miód, ocet, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
- Mięso nacinamy głęboko w poprzek i wkładamy do marynaty, tak aby dokładnie się nią pokryło
- Następnie przykrywamy miskę folią kuchenną i odstawiamy na min. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową
- Mięso wyciągamy z marynaty (marynaty nie wylewamy) i kładziemy na folię
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, co jakiś czas polewając mięso marynatą
- Paprykę kroimy w większą kostkę
- Pomidorki kroimy na pół
- Warzywa dokładamy do piekarnika i pieczemy całość jeszcze przez ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Przepiórka tuszka (400 g)
- Brokuł (400 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Tymianek suszony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…
WIĘCEJ >Sałatka z boczkiem
Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >Zupa z kasztanów jadalnych
Kasztany nacinamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Następnie kasztany odcedzamy, obieramy z łupin i siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >