fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Soczysty marynowany kurczak z warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-370
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysty marynowany kurczak z warzywami

Przygotowanie

  • Do miski ścieramy na drobnych oczkach skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok
  • Dodajemy miód, ocet, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso nacinamy głęboko w poprzek i wkładamy do marynaty, tak aby dokładnie się nią pokryło
  • Następnie przykrywamy miskę folią kuchenną i odstawiamy na min. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową
  • Mięso wyciągamy z marynaty (marynaty nie wylewamy) i kładziemy na folię
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, co jakiś czas polewając mięso marynatą
  • Paprykę kroimy w większą kostkę
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Warzywa dokładamy do piekarnika i pieczemy całość jeszcze przez ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomarańcza (240 g)
  • Pomidor koktajlowy (220 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa buraczkowa

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Filety z tofu panierowane w orzechach

Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…

WIĘCEJ >

Bób z pomidorami i ziołami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę grubo siekamy Bób obieramy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dolewamy wino i…

WIĘCEJ >

Filety drobiowe z pieczarkami

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w poprzek włókien Z pieczarek odcinamy nóżki (nóżki wyrzucamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i połowę oliwy) Wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Następnie…

WIĘCEJ >