fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0d42b5b-1a01-41f4-bd58-d33abcead8d9-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Przygotowanie

Grasica:

  • Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Bierzemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Lekko solimy i pieprzymy

Sos grzybowy:

  • Cebulę i czosnek obieramy
  • Kroimy w kostkę
  • W rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy odcedzone grzyby (wody nie wylewamy!!)
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Wlewamy wodę od grzybów i rosół
  • Gotujemy 10 minut
  • Skrobię wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Mieszamy aż się ładnie rozpuści
  • Zawiesinę ze skrobi wlewamy powoli do gotującego sosu
  • Mieszamy, gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty
  • Uwaga: jeśli jest za gęste, to dolewamy trochę rosołu, jeśli za rzadkie, to dodajemy jeszcze łyżkę rozrobionej w wodzie skrobi

Kasza:

  • Wstawiamy garnek z wodą żeby się zagotował
  • Kasze płuczemy w zimnej wodzie
  • Odcedzamy kaszę na sicie
  • Lekko solimy wrzątek
  • Do gotującej wody wsypujemy przepłukaną kaszę
  • Gotujemy do miękkości która nam pasuje
  • Odcedzamy kaszę na sicie

Buraki:

  • Ugotowane wcześniej buraki obrać
  • Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
  • Lekko posolić, popieprzyć
  • Wycisnąć sok z ćwiartki cytryny
  • Zamieszać
  • Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grasica

  • Cielęcina grasica (200 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos grzybowy

  • Woda (150 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)

Kasza

  • Kasza gryczana niepalona (100 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Buraki

  • Burak (świeży) (240 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…

WIĘCEJ >

Bazyliowe pesto z awokado

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…

WIĘCEJ >

Gulasz wegański

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku 

WIĘCEJ >

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >