Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Przygotowanie
Grasica:
- Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Bierzemy miskę z zimną wodą
- Wrzucamy grasicę do wrzątku
- Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
- Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
- Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
- Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Lekko solimy i pieprzymy
Sos grzybowy:
- Cebulę i czosnek obieramy
- Kroimy w kostkę
- W rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 3 minuty
- Dodajemy odcedzone grzyby (wody nie wylewamy!!)
- Zasmażamy 2 minuty
- Wlewamy wodę od grzybów i rosół
- Gotujemy 10 minut
- Skrobię wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
- Mieszamy aż się ładnie rozpuści
- Zawiesinę ze skrobi wlewamy powoli do gotującego sosu
- Mieszamy, gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty
- Uwaga: jeśli jest za gęste, to dolewamy trochę rosołu, jeśli za rzadkie, to dodajemy jeszcze łyżkę rozrobionej w wodzie skrobi
Kasza:
- Wstawiamy garnek z wodą żeby się zagotował
- Kasze płuczemy w zimnej wodzie
- Odcedzamy kaszę na sicie
- Lekko solimy wrzątek
- Do gotującej wody wsypujemy przepłukaną kaszę
- Gotujemy do miękkości która nam pasuje
- Odcedzamy kaszę na sicie
Buraki:
- Ugotowane wcześniej buraki obrać
- Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
- Lekko posolić, popieprzyć
- Wycisnąć sok z ćwiartki cytryny
- Zamieszać
- Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Grasica
- Cielęcina grasica (200 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos grzybowy
- Woda (150 ml)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Podgrzybek suszony (10 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
Kasza
- Kasza gryczana niepalona (100 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Buraki
- Burak (świeży) (240 g)
- Cytryna (40 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyk z kurczaka na batatach
Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Pasztet z królika
Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…
WIĘCEJ >Karkówka smażona z pietruszką i chili
Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę z warzywami Dodajemy przyprawy Danie powinno być gotowe po 15 minutach (sprawdzamy, kontrolując stopień wysmażenia…
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z rydzami
Rydze: Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…
WIĘCEJ >