fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0d42b5b-1a01-41f4-bd58-d33abcead8d9-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Przygotowanie

Grasica:

  • Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Bierzemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Lekko solimy i pieprzymy

Sos grzybowy:

  • Cebulę i czosnek obieramy
  • Kroimy w kostkę
  • W rondelku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Dodajemy odcedzone grzyby (wody nie wylewamy!!)
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Wlewamy wodę od grzybów i rosół
  • Gotujemy 10 minut
  • Skrobię wsypujemy do miseczki, wlewamy ¼ szklanki zimnej wody
  • Mieszamy aż się ładnie rozpuści
  • Zawiesinę ze skrobi wlewamy powoli do gotującego sosu
  • Mieszamy, gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty
  • Uwaga: jeśli jest za gęste, to dolewamy trochę rosołu, jeśli za rzadkie, to dodajemy jeszcze łyżkę rozrobionej w wodzie skrobi

Kasza:

  • Wstawiamy garnek z wodą żeby się zagotował
  • Kasze płuczemy w zimnej wodzie
  • Odcedzamy kaszę na sicie
  • Lekko solimy wrzątek
  • Do gotującej wody wsypujemy przepłukaną kaszę
  • Gotujemy do miękkości która nam pasuje
  • Odcedzamy kaszę na sicie

Buraki:

  • Ugotowane wcześniej buraki obrać
  • Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach
  • Lekko posolić, popieprzyć
  • Wycisnąć sok z ćwiartki cytryny
  • Zamieszać
  • Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem 

Uwagi

Jeśli ktoś chce to może moczyć kaszę w zimnej wodzie przez kilka godz. przed gotowaniem. Należy ją później odcedzić,umieścić we wrzątku i gotować do miękkości, czyli przez około 15 minut.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g grasicy cielęcej
  • 2-3 łyżki smalcu/łoju/masła klarowanego Ghee (45 g)
  • 2 ugotowane buraczki (240 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 100 g surowej kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 g suszonych podgrzybków (namoczonych w ½ szklance wody przez minimum 6 godz.)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ szklanki bulionu
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z czerwonej kapusty

Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…

WIĘCEJ >

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i…

WIĘCEJ >