fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasztany jadalne i mąka kasztanowa – co warto wiedzieć?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

Kasztany jadalne i mąka kasztanowa – co warto wiedzieć?

pieczone kasztany jadalne

Kasztany jadalne to doskonała przekąska, a przygotowywana z nich mąka świetnie nadaje się do przyrządzenia wielu smacznych dań i sprawdzi się w diecie osób unikających glutenu. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po te produkty.

Kasztany jadalne (Castanea sativa) nie mają nic wspólnego z powszechnie znanymi nam kasztanami – owocami kasztanowca (Aesculus hippocastanum). W Polsce nie są tak popularne, rosną u nas głównie na Pomorzu Zachodnim i na Dolnym Śląsku. Szczególnie upodobali sobie ich smak Włosi i Francuzi. Kasztany jadalne dojrzewają późną jesienią, na przełomie października i listopada, i wtedy zazwyczaj można je spotkać w sklepach.

Kasztany jadalne w kuchni

W kasztanach jadalnych można znaleźć wiele witamin (m.in. witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B) oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków (np. wapń, żelazo, magnez potas), a ponadto tłuszcze nienasycone, lecytynę czy błonnik, który wspomaga pracę jelit.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Kasztany jadalne mają lekko słodki, orzechowy smak. Największą popularnością cieszą się w wersji pieczonej, choć te gotowane też mają wielu zwolenników. Mogą być doskonałą przekąską lub dodatkiem do różnych dań (np. mięsnych) czy deserów. Można z nich zrobić zupę, placki, puree, ciasto. Można je zużyć też do sałatek czy wykorzystać jako farsz do pierogów czy mięs. Z kolei mąka kasztanowa sprawdzi się np. do zagęszczania sosów, przygotowywania naleśników i placków czy pieczenia chleba i ciast.

Aby upiec kasztany, wystarczy naciąć ich skórkę, ułożyć je na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Aby je ugotować, wystarczy je umyć, włożyć do garnka z zimną wodą i gotować około 30–40 minut. Przed zjedzeniem należy je obrać.

Mąka kasztanowa

Ze zmielonych kasztanów jadalnych powstaje mąka kasztanowa. Ma ona podobne właściwości do skrobi ziemniaczanej. Ma lekko słodki smak i orzechowy aromat. Jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej, jest bardzo plastyczna i wychodzą z niej świetne wypieki.

Mąka ta wyróżnia się niską zawartością tłuszczu i białka, ale wysoką – węglowodanów. Należy do węglowodanów alternatywnych, czyli może być spożywana przez osoby, które nie mogą jeść zbóż lub są na protokole autoimmunologicznym (AIP). Bardzo dobrze sprawdzi się w diecie osób będących na diecie bezglutenowej.

Tu znajdziesz przepis na tzw. kasztanowiec, który – w zależności od dodatków – może być albo ciastem, albo chlebkiem.

Mnóstwo przepisów na różne dania z mąki kasztanowej znajdziesz też w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Sprawdź jeszcze:

Sprawdź nasze e-booki:

e-booki

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Kasztany jadalne to doskonała przekąska, a przygotowywana z nich mąka świetnie nadaje się do przyrządzenia wielu smacznych dań i sprawdzi się w diecie osób unikających glutenu. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po te produkty.

Kasztany jadalne (Castanea sativa) nie mają nic wspólnego z powszechnie znanymi nam kasztanami – owocami kasztanowca (Aesculus hippocastanum). W Polsce nie są tak popularne, rosną u nas głównie na Pomorzu Zachodnim i na Dolnym Śląsku. Szczególnie upodobali sobie ich smak Włosi i Francuzi. Kasztany jadalne dojrzewają późną jesienią, na przełomie października i listopada, i wtedy zazwyczaj można je spotkać w sklepach.

Kasztany jadalne w kuchni

W kasztanach jadalnych można znaleźć wiele witamin (m.in. witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B) oraz ważnych dla zdrowia pierwiastków (np. wapń, żelazo, magnez potas), a ponadto tłuszcze nienasycone, lecytynę czy błonnik, który wspomaga pracę jelit.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Kasztany jadalne mają lekko słodki, orzechowy smak. Największą popularnością cieszą się w wersji pieczonej, choć te gotowane też mają wielu zwolenników. Mogą być doskonałą przekąską lub dodatkiem do różnych dań (np. mięsnych) czy deserów. Można z nich zrobić zupę, placki, puree, ciasto. Można je zużyć też do sałatek czy wykorzystać jako farsz do pierogów czy mięs. Z kolei mąka kasztanowa sprawdzi się np. do zagęszczania sosów, przygotowywania naleśników i placków czy pieczenia chleba i ciast.

Aby upiec kasztany, wystarczy naciąć ich skórkę, ułożyć je na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Aby je ugotować, wystarczy je umyć, włożyć do garnka z zimną wodą i gotować około 30–40 minut. Przed zjedzeniem należy je obrać.

Mąka kasztanowa

Ze zmielonych kasztanów jadalnych powstaje mąka kasztanowa. Ma ona podobne właściwości do skrobi ziemniaczanej. Ma lekko słodki smak i orzechowy aromat. Jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej, jest bardzo plastyczna i wychodzą z niej świetne wypieki.

Mąka ta wyróżnia się niską zawartością tłuszczu i białka, ale wysoką – węglowodanów. Należy do węglowodanów alternatywnych, czyli może być spożywana przez osoby, które nie mogą jeść zbóż lub są na protokole autoimmunologicznym (AIP). Bardzo dobrze sprawdzi się w diecie osób będących na diecie bezglutenowej.

Tu znajdziesz przepis na tzw. kasztanowiec, który – w zależności od dodatków – może być albo ciastem, albo chlebkiem.

Mnóstwo przepisów na różne dania z mąki kasztanowej znajdziesz też w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Sprawdź jeszcze:

Sprawdź nasze e-booki:

e-booki

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
18 października 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki kasztanowo-bananowe

Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.

WIĘCEJ >

Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej

Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…

WIĘCEJ >

Radio Opole: Diety cud w sieci

W rozmowie dla Radia Opole Iwona Wierzbicka mówi o dostępnych w sieci dietach cud, co było inspiracją do 10 zasad i czym jest grupa 30-dniowe wyzwanie.

WIĘCEJ >

Czy Hashimoto można wyleczyć?

Czy Hashimoto można wyleczyć? Można wprowadzić chorobę w remisję, czyli wyciszyć ją tak, aby ani objawy, ani wyniki badań na nią nie wskazywały. Jednak co do wyleczenia – tutaj świat nauki jest zgodny: nie da się…

WIĘCEJ >