fbpx
logo
Szukaj
open close

Placuszki kasztanowo-bananowe

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
placuszki kasztanowo-bananowe

Sprawdź nasz przepis na pyszne placuszki kasztanowo-bananowe. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!

Składniki:

  • jaja
  • mąka kasztanową
  • niedojrzały banan (z powodu skrobi świetnie wiąże)

Wszystkie składniki dodaję „na oko”.

Wszystko miksujemy. Rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placuszki dowolnej wielkości (nie rozpadają się, jeśli dodamy tylko mąkę, jaja i dojrzałego banana). Jeśli chcemy zrobić placki z granatem, wtedy trzeba smażyć je pod przykryciem bez obracania, bo niestety będą się rozpadać.

Możliwe warianty:

  • placki z granatem w cieście,
  • placuszki posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
  • zamiast placuszków można upiec kasztanowca-bananowca.

Dla kogo placki?

Dla każdego! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie danie dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety w przepisie są jaja, ale osoby, które nie mogą ich jeść, mogą zamiast jaj dodać wodę, mleko kokosowe i dwa niedojrzałe banany. Jeśli cierpisz na insulinooporność, nie dodawaj dżemu!

Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno.

Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.

placuszki kasztanowe - ajwendieta (5)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (4)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (10)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (1)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (9)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (15)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (2)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (7)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (16)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (3)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (12)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (11)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (17)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (18)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (14)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (13)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (6)

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Sprawdź nasz przepis na pyszne placuszki kasztanowo-bananowe. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!

Składniki:

  • jaja
  • mąka kasztanową
  • niedojrzały banan (z powodu skrobi świetnie wiąże)

Wszystkie składniki dodaję „na oko”.

Wszystko miksujemy. Rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placuszki dowolnej wielkości (nie rozpadają się, jeśli dodamy tylko mąkę, jaja i dojrzałego banana). Jeśli chcemy zrobić placki z granatem, wtedy trzeba smażyć je pod przykryciem bez obracania, bo niestety będą się rozpadać.

Możliwe warianty:

  • placki z granatem w cieście,
  • placuszki posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
  • zamiast placuszków można upiec kasztanowca-bananowca.

Dla kogo placki?

Dla każdego! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie danie dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety w przepisie są jaja, ale osoby, które nie mogą ich jeść, mogą zamiast jaj dodać wodę, mleko kokosowe i dwa niedojrzałe banany. Jeśli cierpisz na insulinooporność, nie dodawaj dżemu!

Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno.

Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.

placuszki kasztanowe - ajwendieta (5)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (4)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (10)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (1)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (9)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (15)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (2)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (7)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (16)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (3)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (12)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (11)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (17)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (18)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (14)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (13)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (6)

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
3 maja 2015

Tagi

Komentarzy: 1

  1. nika801 3 maja 2015 o 14:47

    a bez jajka jak zrobic?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej

Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…

WIĘCEJ >

Comfort food a dieta

Trudno jednoznacznie określić, czym jest comfort food. Najprościej mówiąc, jest to jedzenie, które otula smakiem, kojarzy nam się z beztroskim czasem, spotkaniami z najbliższymi, chwilami spędzonymi w ulubionym miejscu. To danie, które przywołuje jakieś dobre…

WIĘCEJ >

Wolnowar – jak go używać?

Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleomaniaków. Sprawdź, jak go używać. Wolnowar działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali w ziemi dół. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy…

WIĘCEJ >

Jak zrobić domowy rosół?

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor….

WIĘCEJ >