Placuszki kasztanowo-bananowe
Sprawdź nasz przepis na pyszne placuszki kasztanowo-bananowe. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!
Składniki:
- jaja
- mąka kasztanową
- niedojrzały banan (z powodu skrobi świetnie wiąże)
Wszystkie składniki dodaję „na oko”.
Wszystko miksujemy. Rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placuszki dowolnej wielkości (nie rozpadają się, jeśli dodamy tylko mąkę, jaja i dojrzałego banana). Jeśli chcemy zrobić placki z granatem, wtedy trzeba smażyć je pod przykryciem bez obracania, bo niestety będą się rozpadać.
Możliwe warianty:
- placki z granatem w cieście,
- placuszki posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
- zamiast placuszków można upiec kasztanowca-bananowca.
Dla kogo placki?
Dla każdego! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie danie dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety w przepisie są jaja, ale osoby, które nie mogą ich jeść, mogą zamiast jaj dodać wodę, mleko kokosowe i dwa niedojrzałe banany. Jeśli cierpisz na insulinooporność, nie dodawaj dżemu!
Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno.
Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.
Autor
Iwona Wierzbicka
Sprawdź nasz przepis na pyszne placuszki kasztanowo-bananowe. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!
Składniki:
- jaja
- mąka kasztanową
- niedojrzały banan (z powodu skrobi świetnie wiąże)
Wszystkie składniki dodaję „na oko”.
Wszystko miksujemy. Rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placuszki dowolnej wielkości (nie rozpadają się, jeśli dodamy tylko mąkę, jaja i dojrzałego banana). Jeśli chcemy zrobić placki z granatem, wtedy trzeba smażyć je pod przykryciem bez obracania, bo niestety będą się rozpadać.
Możliwe warianty:
- placki z granatem w cieście,
- placuszki posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
- zamiast placuszków można upiec kasztanowca-bananowca.
Dla kogo placki?
Dla każdego! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie danie dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety w przepisie są jaja, ale osoby, które nie mogą ich jeść, mogą zamiast jaj dodać wodę, mleko kokosowe i dwa niedojrzałe banany. Jeśli cierpisz na insulinooporność, nie dodawaj dżemu!
Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno.
Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Nóż karbowany – jak go używać?
Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź! Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt….
WIĘCEJ >Zioła w diecie paleo
Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o ziołach, których używa podczas przygotowywania dań zgodnych z dietą paleo, oraz pokazuje, jak je prawidłowo przechowywać. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z…
WIĘCEJ >Smoothie z pietruszki
Sprawdź bardzo prosty przepis na smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych, ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do podanych składników wystarczy dodać wodę, aby można było wszystko rozdrobnić. Taki napój to bogactwo witaminy…
WIĘCEJ >
a bez jajka jak zrobic?