fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placuszki kasztanowo-bananowe

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Placuszki kasztanowo-bananowe

placuszki kasztanowo-bananowe

Sprawdź nasz przepis na pyszne placuszki kasztanowo-bananowe. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!

Składniki:

  • jaja
  • mąka kasztanową
  • niedojrzały banan (z powodu skrobi świetnie wiąże)

Wszystkie składniki dodaję „na oko”.

Wszystko miksujemy. Rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placuszki dowolnej wielkości (nie rozpadają się, jeśli dodamy tylko mąkę, jaja i dojrzałego banana). Jeśli chcemy zrobić placki z granatem, wtedy trzeba smażyć je pod przykryciem bez obracania, bo niestety będą się rozpadać.

Możliwe warianty:

  • placki z granatem w cieście,
  • placuszki posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
  • zamiast placuszków można upiec kasztanowca-bananowca.

Dla kogo placki?

Dla każdego! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie danie dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety w przepisie są jaja, ale osoby, które nie mogą ich jeść, mogą zamiast jaj dodać wodę, mleko kokosowe i dwa niedojrzałe banany. Jeśli cierpisz na insulinooporność, nie dodawaj dżemu!

Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno.

Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.

placuszki kasztanowe - ajwendieta (5)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (4)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (10)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (1)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (9)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (15)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (2)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (7)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (16)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (3)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (12)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (11)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (17)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (18)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (14)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (13)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (6)

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Sprawdź nasz przepis na pyszne placuszki kasztanowo-bananowe. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut!

Składniki:

  • jaja
  • mąka kasztanową
  • niedojrzały banan (z powodu skrobi świetnie wiąże)

Wszystkie składniki dodaję „na oko”.

Wszystko miksujemy. Rozgrzewamy olej kokosowy – świetnie nadaje się do smażenia (jest stabilny termicznie). Wylewamy placuszki dowolnej wielkości (nie rozpadają się, jeśli dodamy tylko mąkę, jaja i dojrzałego banana). Jeśli chcemy zrobić placki z granatem, wtedy trzeba smażyć je pod przykryciem bez obracania, bo niestety będą się rozpadać.

Możliwe warianty:

  • placki z granatem w cieście,
  • placuszki posmarowane dżemem (uwielbiam te dżemy, są bez zbędnych dodatków)
  • zamiast placuszków można upiec kasztanowca-bananowca.

Dla kogo placki?

Dla każdego! Mąka kasztanowa rzadko uczula czy wywołuje reakcje nadwrażliwości. To świetnie danie dla dzieci i osób, które cierpią na choroby autoimmunologiczne. Niestety w przepisie są jaja, ale osoby, które nie mogą ich jeść, mogą zamiast jaj dodać wodę, mleko kokosowe i dwa niedojrzałe banany. Jeśli cierpisz na insulinooporność, nie dodawaj dżemu!

Ja placki zjadam na kolację lub zabieram ze sobą. Smakują również na zimno.

Przeczytaj również: 10 powodów, dla których warto jeść jaja.

placuszki kasztanowe - ajwendieta (5)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (4)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (10)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (1)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (9)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (15)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (2)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (7)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (16)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (3)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (12)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (11)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (17)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (18)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (14)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (13)
placuszki kasztanowe - ajwendieta (6)

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
3 maja 2015

Tagi

Komentarzy: 1

  1. nika801 3 maja 2015 o 14:47

    a bez jajka jak zrobic?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

dieta bez glutenu

Dieta bez glutenu – na co zwrócić uwagę?

Przejście na dietę bez glutenu to wyzwanie dla wielu osób. To często walka nie tylko z samym sobą, lecz także z najbliższym otoczeniem. Największe bitwy czekają nas jednak w domu rodzinnym. Z jednej strony najbliżsi…

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowe z mango

Zmiksowałam jaja, mąkę kasztanową i mango. Placuszki były PYSZNE ale rozpadały się dlatego ostatecznie powstały takie malutkie. Posypałam cynamonem.

WIĘCEJ >

Jak obierać szparagi?

W Polsce najwięcej szparagów uprawia się w Wielkopolsce i są tam najsmaczniejsze. Ma to związek z tym, że w tamtym regionie jest piaszczysta ziemia, a taką właśnie uwielbiają te warzywa. Niestety, jednak to nie Poznaniacy…

WIĘCEJ >

Smoothie z pietruszki

Sprawdź bardzo prosty przepis na smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych, ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do podanych składników wystarczy dodać wodę, aby można było wszystko rozdrobnić. Taki napój to bogactwo witaminy…

WIĘCEJ >