Grillowana dynia z kiełbasą
Grillowana dynia z kiełbasą
Przygotowanie
- Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron
- Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Kładziemy kiełbasy, smażymy po 5 min z każdej strony na małym ogniu
- Zdejmujemy kiełbasę i na jej miejsce kładziemy plastry dyni
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy rozmaryn
- Smażymy dynię po 4-5 min z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy pozostałe składniki tego przepisu odpowiadają Twojej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia kiełbasy śląskiej z warzywami. Oznacz swoją ulubioną potrawę serduszkiem i stwórz własną książkę kucharską.
Autor
Lista składników
- 2 kiełbasy śląskie (170 g)
- ⅓ dyni (ok. 300 g)
- 3-4 igły rozmarynu (ok. 1 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Śniadaniowe babeczki bekonowe
Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…
WIĘCEJ >Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami
Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy
WIĘCEJ >Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli
Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw (wegańska / wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >