fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gryczanka z nasionami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c872a8613-08cc-4ada-9e2b-e482bf0a820b

Gryczanka z nasionami

Przygotowanie

  • Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości
  • W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy cynamon i siemię lniane
  • Gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając
  • Zestawiamy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka
  • Przelewamy do miseczki
  • Posypujemy nasionami

Rady dietetyka

Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

Powyżej możesz znaleźć równie inspirujące propozycje przygotowania gryczanki – spójrz w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego (30 g)
  • 1 łyżka nasion, np. pestek dyni, ziaren słonecznika (15 g)
  • 1 łyżka płatków migdałów (10 g)
  • 6 łyżek płatków gryczanych (90 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z spaghetti warzywnym

Obieramy marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek Cukinię, marchew i pietruszkę trzemy na makaron narzędziem, które mamy (jak nie mamy nic, to nożem w podłużne plastry a potem plastry kroimy w paseczki/makaron) Cebulę i czosnek kroimy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…

WIĘCEJ >

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…

WIĘCEJ >