Gryczanka z nasionami
Gryczanka z nasionami
Przygotowanie
- Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości
- W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe
- Dodajemy cynamon i siemię lniane
- Gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając
- Zestawiamy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka
- Przelewamy do miseczki
- Posypujemy nasionami
Rady dietetyka
Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Uwagi
Powyżej możesz znaleźć równie inspirujące propozycje przygotowania gryczanki – spójrz w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
- 2 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego (30 g)
- 1 łyżka nasion, np. pestek dyni, ziaren słonecznika (15 g)
- 1 łyżka płatków migdałów (10 g)
- 6 łyżek płatków gryczanych (90 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placuszki bananowe z komosy ryżowej
Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…
WIĘCEJ >Gruszkotka
Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy Dzielimy ciasto na 2 części Do jednej części dodajemy karob Formujemy kule i owijamy folią…
WIĘCEJ >Spaghetti z warzyw z łososiem
Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…
WIĘCEJ >Szparagi z sezamem
Najpierw przygotowujemy szparagi Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem Oprószamy solą…
WIĘCEJ >