Czekoladowa gryczanka
Czekoladowa gryczanka
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy do miękkości
- Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna
- W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera
- Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na krem
- Kiedy kasza jest gotowa, ściągamy ją z ognia i do jeszcze ciepłego garnka z kaszą wlewamy nasz czekoladowy krem
- Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki
Uwagi
Kaszę gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak aby przykrywała ona kaszę ponad 0,5 cm od powierzchni Jeśli gryczanka nie jest wystarczająco słodka, dodajemy miód lub inny naturalny słodzik
Autor
Monika Regiec ( blog: BodyClean.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy
Lista składników
- 50-60 g suchej kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 1 banan
- 1 gruszka
- 4 daktyle świeże (lub suszone, moczone w wodzie co najmniej 30 minut albo przez noc)
- 1 łyżka kakao lub karobu
- 1 łyżeczka masła migdałowego, z nerkowca (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu lub innego płynnego słodzidła (syrop klonowy, daktylowy) – opcjonalnie
Potrzebny sprzęt
Blender kielichowy, Garnek
Podobne tematy
Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne (…)
WIĘCEJ >Kotlety mielone
Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym (…)
WIĘCEJ >Koktajl (shake) z mango i żółtek
Mango obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Dolewamy wodę kokosowa (…)
WIĘCEJ >