fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czekoladowa gryczanka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c22cb7dcd-a36c-49ff-9212-77b865d0dd3f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Czekoladowa gryczanka

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy do miękkości
  • Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna
  • W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera
  • Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na krem
  • Kiedy kasza jest gotowa, ściągamy ją z ognia i do jeszcze ciepłego garnka z kaszą wlewamy nasz czekoladowy krem
  • Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki

Rady dietetyka

Mleko kokosowe można zastąpić mlekiem kozim jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy.

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Kaszę gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by przykrywała ona kaszę ponad 0,5 cm od powierzchni. Jeśli gryczanka nie jest wystarczająco słodka, dodajemy miód lub inny naturalny słodzik.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 łyżki suchej kaszy gryczanej niepalonej (50-60 g)
  • 1 banan (120 g)
  • 1 gruszka (130 g)
  • 4 daktyle świeże – 20 g (lub suszone, moczone w wodzie przez co najmniej 30 minut albo przez noc)
  • 1 łyżka kakao lub karobu (10 g)
  • 1 łyżeczka masła migdałowego, z nerkowca – 10 g (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu lub innego płynnego słodzidła (syrop klonowy, daktylowy) – 12 g (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie  Odcedzone nasiona wkładamy do…

WIĘCEJ >

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…

WIĘCEJ >