Czekoladowa gryczanka
Czekoladowa gryczanka
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy do miękkości
- Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna
- W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera
- Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na krem
- Kiedy kasza jest gotowa, ściągamy ją z ognia i do jeszcze ciepłego garnka z kaszą wlewamy nasz czekoladowy krem
- Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki
Rady dietetyka
Mleko kokosowe można zastąpić mlekiem kozim jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy.
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Kaszę gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by przykrywała ona kaszę ponad 0,5 cm od powierzchni. Jeśli gryczanka nie jest wystarczająco słodka, dodajemy miód lub inny naturalny słodzik.
Autor
Lista składników
- 4 łyżki suchej kaszy gryczanej niepalonej (50-60 g)
- 1 banan (120 g)
- 1 gruszka (130 g)
- 4 daktyle świeże – 20 g (lub suszone, moczone w wodzie przez co najmniej 30 minut albo przez noc)
- 1 łyżka kakao lub karobu (10 g)
- 1 łyżeczka masła migdałowego, z nerkowca – 10 g (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu lub innego płynnego słodzidła (syrop klonowy, daktylowy) – 12 g (opcjonalnie)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet z dodatkiem koziego sera
Jajka wybijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem Rozgrzewamy patelnię z masłem, po czym wlewamy masę jajeczną Czekamy do momentu, aż spód się zetnie Na wierzchu omleta układamy pozostałe składniki, przykrywamy pokrywką i dusimy do…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…
WIĘCEJ >Shake gruszkowo – imbirowy
Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund
WIĘCEJ >