Czekoladowa gryczanka
Czekoladowa gryczanka
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy do miękkości
- Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna
- W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera
- Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na krem
- Kiedy kasza jest gotowa, ściągamy ją z ognia i do jeszcze ciepłego garnka z kaszą wlewamy nasz czekoladowy krem
- Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki
Rady dietetyka
Mleko kokosowe można zastąpić mlekiem kozim jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy.
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Kaszę gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by przykrywała ona kaszę ponad 0,5 cm od powierzchni. Jeśli gryczanka nie jest wystarczająco słodka, dodajemy miód lub inny naturalny słodzik.
Autor
Lista składników
- 4 łyżki suchej kaszy gryczanej niepalonej (50-60 g)
- 1 banan (120 g)
- 1 gruszka (130 g)
- 4 daktyle świeże – 20 g (lub suszone, moczone w wodzie przez co najmniej 30 minut albo przez noc)
- 1 łyżka kakao lub karobu (10 g)
- 1 łyżeczka masła migdałowego, z nerkowca – 10 g (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu lub innego płynnego słodzidła (syrop klonowy, daktylowy) – 12 g (opcjonalnie)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym
Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie Odcedzone nasiona wkładamy do…
WIĘCEJ >Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami
Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i z pestkami dyni
Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy pestkami dyni
WIĘCEJ >Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem
Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…
WIĘCEJ >