fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd6ad43ef-c23c-473c-b9d9-4c09b781acb2-1

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Przygotowanie

  • Komosę gotujemy do miękkości
  • Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna
  • W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera
  • Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do pożądanej konsystencji
  • Kiedy kasza jest gotowa, ściągamy ją z ognia i do jeszcze ciepłego garnka z kaszą wlewamy nasz cynamonowo-czekoladowy krem
  • Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki
  • Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi

Rady dietetyka

Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Kaszę gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by przykrywała ona kaszę ponad 0,5 cm od jej powierzchni. Jeśli nasza komosanka potrzebuje więcej słodyczy, dodajemy miód, syrop klonowy lub inny naturalny słodzik.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 50-60 g suchej komosy ryżowej (dowolny rodzaj)
  • ½ szklanki mleka roślinnego, np. kokosowego (115 ml)
  • 1 dojrzały banan (120 g)
  • 4 daktyle świeże – 20 g (lub suszone, moczone w wodzie przez co najmniej 30 minut albo przez noc)
  • 1 łyżka posiekanych surowych orzechów lub migdałów (10 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
  • 1 łyżeczka miodu – 12 g (lub innego zdrowego słodzidła)
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu (5 g)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki

Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa

Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry Obieramy czosnek Warzywa układamy na blaszce do pieczenia Lekko solimy i pieprzymy Pieczemy w 200…

WIĘCEJ >

Figi świeże

Figi myjemy, obieramy ze skóry Kroimy dowolnie, np. w plastry

WIĘCEJ >

Sałatka ze szpinakiem i pestkami dyni

Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy

WIĘCEJ >