fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd6ad43ef-c23c-473c-b9d9-4c09b781acb2-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Przygotowanie

  • Komosę gotujemy do miękkości
  • Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna
  • W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera
  • Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do pożądanej konsystencji
  • Kiedy kasza jest gotowa, ściągamy ją z ognia i do jeszcze ciepłego garnka z kaszą wlewamy nasz cynamonowo-czekoladowy krem
  • Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki
  • Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi

Rady dietetyka

Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Kaszę gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by przykrywała ona kaszę ponad 0,5 cm od jej powierzchni. Jeśli nasza komosanka potrzebuje więcej słodyczy, dodajemy miód, syrop klonowy lub inny naturalny słodzik.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 50-60 g suchej komosy ryżowej (dowolny rodzaj)
  • ½ szklanki mleka roślinnego, np. kokosowego (115 ml)
  • 1 dojrzały banan (120 g)
  • 4 daktyle świeże – 20 g (lub suszone, moczone w wodzie przez co najmniej 30 minut albo przez noc)
  • 1 łyżka posiekanych surowych orzechów lub migdałów (10 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
  • 1 łyżeczka miodu – 12 g (lub innego zdrowego słodzidła)
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu (5 g)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl truskawkowy z awokado

Myjemy truskawki i jarmuż Obieramy banana Kroimy awokado na pół i usuwamy pestkę Wydrążamy łyżką miąższ awokado Dodajemy do blendera razem z innymi składnikami Dolewamy 2 szklanki wody

WIĘCEJ >

Zapiekane warzywa

Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >

Rejuvelac

Komosę wsypujemy do jakiegoś szklanego naczynia zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na stole na 12 godzin (najlepiej na noc) Następnie komosę cedzimy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą Stawiamy na cały dzień na…

WIĘCEJ >