fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd6ad43ef-c23c-473c-b9d9-4c09b781acb2-1

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Przygotowanie

  • Komosę gotujemy do miękkości
  • Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna
  • W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera
  • Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do pożądanej konsystencji
  • Kiedy kasza jest gotowa, ściągamy ją z ognia i do jeszcze ciepłego garnka z kaszą wlewamy nasz cynamonowo-czekoladowy krem
  • Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki
  • Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi

Rady dietetyka

Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Kaszę gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by przykrywała ona kaszę ponad 0,5 cm od jej powierzchni. Jeśli nasza komosanka potrzebuje więcej słodyczy, dodajemy miód, syrop klonowy lub inny naturalny słodzik.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 50-60 g suchej komosy ryżowej (dowolny rodzaj)
  • ½ szklanki mleka roślinnego, np. kokosowego (115 ml)
  • 1 dojrzały banan (120 g)
  • 4 daktyle świeże – 20 g (lub suszone, moczone w wodzie przez co najmniej 30 minut albo przez noc)
  • 1 łyżka posiekanych surowych orzechów lub migdałów (10 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
  • 1 łyżeczka miodu – 12 g (lub innego zdrowego słodzidła)
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu (5 g)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Omlet z kiełkami

Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).

WIĘCEJ >

Brzoskwinia

Brzoskwinię umyć Przekroić na pół i wyjąć pestkę

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…

WIĘCEJ >