fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-41
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

Przygotowanie

  • Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym
  • Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy
  • Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki
  • Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi
  • Uzyskaną masę dzielimy na dwie części
  • Jedną wykładamy do naczynia żaroodpornego
  • Posypujemy malinami
  • Wykładamy drugą część
  • Wciskamy w nią maliny
  • Nagrzewamy piekarnik do 180
  • Pieczemy przez około 20 min

Rady dietetyka

Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się podanymi komosankami, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 łyżki komosy ryżowej (56 g)
  • 150 g świeżych malin (120 g)
  • 1 szklanka purée z pieczonej dyni (210 g)
  • 2 banany (240 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (115 ml)
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku (2 g)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (2 g)
  • Skórka pomarańczy (4 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Naczynie żaroodporne

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem szparagowy

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Komosanka z owocami i bakaliami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część komosy, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Następnie blendujemy wszystko na gładką masę Całość przelewamy do miseczki, następnie…

WIĘCEJ >