Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa
Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa
Przygotowanie
- Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym
- Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy
- Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki
- Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi
- Uzyskaną masę dzielimy na dwie części
- Jedną wykładamy do naczynia żaroodpornego
- Posypujemy malinami
- Wykładamy drugą część
- Wciskamy w nią maliny
- Nagrzewamy piekarnik do 180℃
- Pieczemy przez około 20 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Banan (świeży) (240 g)
- Purée z dyni (210 g)
- Malina (świeża) (150 g)
- Mleko kokosowe (115 ml)
- Komosa ryżowa biała (60 g)
- Pomarańcza skórka (3 g)
- Cynamon mielony (2 g)
- Wanilia ekstrakt (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone warzywa 2
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut
WIĘCEJ >Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą
Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…
WIĘCEJ >Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą
Roladka: Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka rozbić…
WIĘCEJ >Łosoś w rozmarynie i pomarańczach
Filety opłuczemy Na patelni rozpuszczamy olej na średniej mocy. Filety z łososia smażymy z każdej strony 4-5 minut, Na tej samej patelni dusimy czosnek w sokach z cytryny i pomarańczy. Dodajemy przyprawy. Dusimy 2-3 minuty….
WIĘCEJ >