fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-41

Gryczanka zapiekana dyniowo-bananowa

Przygotowanie

  • Purée dyniowe miksujemy z bananami i mlekiem kokosowym
  • Przyprawiamy do smaku cynamonem, ekstraktem waniliowym oraz skórką startą z pomarańczy
  • Z masy bananowo-dyniowej odkładamy ½ szklanki
  • Resztę mieszamy z płatkami gryczanymi
  • Uzyskaną masę dzielimy na dwie części
  • Jedną wykładamy do naczynia żaroodpornego
  • Posypujemy malinami
  • Wykładamy drugą część
  • Wciskamy w nią maliny
  • Nagrzewamy piekarnik do 180
  • Pieczemy przez około 20 min

Rady dietetyka

Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zainspiruj się podanymi komosankami, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 łyżki komosy ryżowej (56 g)
  • 150 g świeżych malin (120 g)
  • 1 szklanka purée z pieczonej dyni (210 g)
  • 2 banany (240 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (115 ml)
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku (2 g)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (2 g)
  • Skórka pomarańczy (4 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Naczynie żaroodporne
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.  Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z okrasą

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…

WIĘCEJ >

Słoneczne jogurtowe smoothie

Mango i melona obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w jednym pojemniku. Wyciskamy tam sok z limonki i dodajemy jogurt. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.

WIĘCEJ >

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…

WIĘCEJ >