Czekoladowa komosanka
Czekoladowa komosanka
Przygotowanie
- Komosę ryżową gotujemy do miękkości
- Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna
- W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera
- Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na krem
- Kiedy komosa jest gotowa, ściągamy ją z kuchenki i do jeszcze ciepłego garnka wlewamy nasz czekoladowy krem
- Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki
Rady dietetyka
Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Komosę gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by przykrywała ona komosę ponad 0,5 cm od powierzchni. Jeśli komosanka nie jest wystarczająco słodka, dodajemy miód lub inny naturalny słodzik.
Autor
Lista składników
- 4 łyżki komosy ryżowej (56 g)
- 1 banan (120 g)
- 1 gruszka (130 g)
- 4 daktyle świeże – 20 g (lub suszone, moczone w wodzie przez co najmniej 30 minut albo przez noc)
- 1 łyżka kakao lub karobu (10 g)
- 1 łyżeczka masła migdałowego, z nerkowca – 10 g (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu lub innego płynnego słodzidła (syrop klonowy, daktylowy) – 12 g (opcjonalnie)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym
Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy
WIĘCEJ >Kleisty ryż z mango
Ryż należy przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Ryż przełożyć do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przełożyć ryż do płaskiego naczynia i wymieszać widelcem….
WIĘCEJ >Zielony koktajl jagodowy
Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu
WIĘCEJ >Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem
Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…
WIĘCEJ >