fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czekoladowa komosanka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c22cb7dcd-a36c-49ff-9212-77b865d0dd3f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Czekoladowa komosanka

Przygotowanie

  • Komosę ryżową gotujemy do miękkości
  • Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna
  • W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera
  • Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na krem
  • Kiedy komosa jest gotowa, ściągamy ją z kuchenki i do jeszcze ciepłego garnka wlewamy nasz czekoladowy krem
  • Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do miseczki

Rady dietetyka

Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Komosę gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by przykrywała ona komosę ponad 0,5 cm od powierzchni. Jeśli komosanka nie jest wystarczająco słodka, dodajemy miód lub inny naturalny słodzik.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 łyżki komosy ryżowej (56 g)
  • 1 banan (120 g)
  • 1 gruszka (130 g)
  • 4 daktyle świeże – 20 g (lub suszone, moczone w wodzie przez co najmniej 30 minut albo przez noc)
  • 1 łyżka kakao lub karobu (10 g)
  • 1 łyżeczka masła migdałowego, z nerkowca – 10 g (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu lub innego płynnego słodzidła (syrop klonowy, daktylowy) – 12 g (opcjonalnie)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Posypujemy nasionami słonecznika

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z gruszką

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli Zasmażamy…

WIĘCEJ >

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >