Jaglanka jabłkowo-gruszkowa
Jaglanka jabłkowo-gruszkowa
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy do miękkości
- Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna
- W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera
- Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus
- Mus mieszamy z kaszą i przelewamy do miseczki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Kaszę gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak aby przykrywała ona kaszę ponad 0,5 cm od jej powierzchni. Jeśli jaglanka nie jest wystarczająco słodka, dodajemy miód lub inny naturalny słodzik.
Autor
Lista składników
- 50-60 g suchej kaszy jaglanej
- 1 jabłko (180 g)
- 1 gruszka (130 g)
- 5 daktyli świeżych – 25 g (lub suszonych, moczonych w wodzie przez co najmniej 30 minut albo przez noc)
- ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
- Opcjonalnie: szczypta mielonego kardamonu, mielonych goździków, imbiru, anyżu
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem
Tapiokę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Zostawiamy na godzinę do namoczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >Puree z białej rzodkwi
Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…
WIĘCEJ >