fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd468098f-14bb-49df-aef7-b43c26d86113
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody
  • W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy
  • Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka
  • Przelewamy do miseczki
  • Dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką syropu z agawy

Rady dietetyka

Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie ciekawe propozycje przygotowania gryczanki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka odtłuszczonego mielonego lnu (15 g)
  • 3 żółtka jaj kurzych (60 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
  • ½ łyżeczki kurkumy (1 g)
  • ¼ łyżeczki kardamonu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (5 g)
  • Kilka borówek (15 g)
  • 2 łyżki kaszy gryczanej (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane warzywa

Warzywa myjemy, marchewkę obieramy, kroimy wszystkie warzywa W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy Rozgrzewamy patelnię grillową, przekładamy na nią warzywa i grillujemy 10 minut z każdej strony

WIĘCEJ >

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…

WIĘCEJ >

Zupa chrzanowa (na wywarze kostnym)

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >