fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd468098f-14bb-49df-aef7-b43c26d86113

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody
  • W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy
  • Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka
  • Przelewamy do miseczki
  • Dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką syropu z agawy

Rady dietetyka

Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie ciekawe propozycje przygotowania gryczanki.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka odtłuszczonego mielonego lnu (15 g)
  • 3 żółtka jaj kurzych (60 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
  • ½ łyżeczki kurkumy (1 g)
  • ¼ łyżeczki kardamonu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (5 g)
  • Kilka borówek (15 g)
  • 2 łyżki kaszy gryczanej (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Gryczane ciasto szpinakowe

Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym (wegetariański)

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >