fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd468098f-14bb-49df-aef7-b43c26d86113
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody
  • W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy
  • Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka
  • Przelewamy do miseczki
  • Dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką syropu z agawy

Rady dietetyka

Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy. Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie ciekawe propozycje przygotowania gryczanki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka odtłuszczonego mielonego lnu (15 g)
  • 3 żółtka jaj kurzych (60 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
  • ½ łyżeczki kurkumy (1 g)
  • ¼ łyżeczki kardamonu (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (5 g)
  • Kilka borówek (15 g)
  • 2 łyżki kaszy gryczanej (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki) Marchew i pietruszkę zmielić Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem Rozmaryn drobno…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa

Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki.  Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >