fbpx
logo
Szukaj
open close

Hamburgery wieprzowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c946ceddf-66f6-4467-92cc-a89ced5fd018
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Hamburgery wieprzowe

Przygotowanie

  • Herbatniki grubo kruszymy do miski, wlewamy wodę (tylko tyle, aby zakryć herbatniki) i moczymy przez ok. 2 minuty
  • Po tym czasie przenosimy herbatniki na sitko, odciskamy z nich nadmiar wody i przenosimy do miski
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę i przenosimy do miski
  • Dodajemy mięso i przyprawy (majeranek), wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kotleciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Bułki kroimy na pół i delikatnie opiekamy na suchej patelni, przeciętą stroną do dołu (lub w piekarniku)
  • Pomidory kroimy w cienkie plasterki
  • Bułki smarujemy majonezem i nakładamy na połówki warzywa oraz kotlety, po czym przykrywamy bułki drugimi polówkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia hamburgerów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (340 g)
  • Bułka pszenna (320 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (300 g)
  • Sałata rzymska (140 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (100 g)
  • Majonez (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Woda (50 ml)
  • Herbatniki (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Majeranek suszony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony schab

Na deskę kładziemy czosnek, posypujemy go przyprawami (solą) i rozgniatamy Pastę czosnkową przenosimy do miski, dodajemy pozostałe przyprawy (pieprz, kminek, majeranek i paprykę) i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Mięso dokładnie…

WIĘCEJ >

Gulasz w sosie musztardowym

Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski Dolewamy sos i całość dokładnie mieszamy, a następnie odkładamy miskę na ok. 30 minut Co ok. 10 minut obracamy mięso na drugą…

WIĘCEJ >

Jajecznika ze szparagami

Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i pokroić na 1-2 cm kawałki. W małym garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić pokrojone szparagi. Gotować 3-4 minuty, odcedzić i od razu przełożyć do baaardzo zimnej wody. Po…

WIĘCEJ >

Koktajl ze szpinakiem i papają

Myjemy szpinak Myjemy papaję i kroimy ją na pół Wyciągamy łyżką nasiona z niej, po czym kroimy ją Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze Dolewamy szklankę wody Blendujemy

WIĘCEJ >