Wegańskie hamburgery z buraków i czerwonej fasoli
Wegańskie hamburgery z buraków i czerwonej fasoli
Przygotowanie
- Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Fasolę odsączamy z zalewamy, przenosimy do osobnej miski i rozgniatamy widelcem, a następnie przenosimy do miski z burakami
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza pomidorami i rukolą), całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę, a następnie formujemy buregry
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy burgery i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Pomidory kroimy w plastry
- Na talerzach układamy plastry pomidorów, rukolę i burgery
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia burgerów.
Autor
Lista składników
- Pomidor (510 g)
- Fasola czerwona z puszki (400 g)
- Burak ugotowany (380 g)
- Rukola (120 g)
- Bułka tarta (55 g)
- Cebula (50 g)
- Pestki słonecznika obrane (30 g)
- Sos sojowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Musztarda (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wołowina z sosem béarnaise
W rondlu zagotowujemy wodę Do miski (żaroodpornej) wlewamy ocet i dodajemy żółtka Miskę umieszczamy na rondlu z gotującą się wodą i ubijamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż mieszanka stanie się gęsta i jasna)…
WIĘCEJ >Placki z groszku
Natkę pietruszki siekamy Groszek wsypujemy do miski i rozgniatamy widelcem (niezbyt dokładnie) Dodajemy natkę pietruszki, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Dodajemy ser i mieszamy, ale…
WIĘCEJ >Zupa tajska z kurczakiem i mango
Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…
WIĘCEJ >Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu
Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki Następnie każdy kawałek mięsa przyprawiamy z każdej strony Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w większą kostkę Cebulę obieramy i kroimy w większą…
WIĘCEJ >