Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym
Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym
Przygotowanie
- Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera.
- Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy.
- Sałatę drzemy w palcach.
- Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie.
- Polewamy oliwą z oliwek
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.
Uwagi
Zamiast mięsa wołowego możesz wykorzystać inne, np. wieprzowe lub z dziczyzny – zajrzyj do powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- 200 g wołowiny
- 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu gęsiego (25 g)
- 3-4 liście sałaty rzymskiej (140 g)
- ⅓ ogórka zielonego (60 g)
- 1 biała rzodkiew (220 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik z awokado z serem kozim
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy miąższ do naczynia, w którym będziemy `miksować Dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe Dodajemy twaróg kozi Lekko pieprzymy Miksujemy Próbujemy i ewentualnie dosalamy (zależy jak słony był ser)…
WIĘCEJ >Potrawka z chorizo
Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach Chorizo kroimy w plastry i wkładamy do misy wolnowaru wraz z włoszczyzną Dodajemy pół szklanki wody Ustawiamy wolnowar na Low (1) i wolnowarzymy przez co najmniej 5 godz….
WIĘCEJ >Wołowina na zielono
W małym garnku rozgrzewamy masło Cukinię kroimy w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso, potem dodajemy cukinię i przyprawy Danie podlewamy odrobiną wody i mlekiem kokosowym. Całość dusimy jeszcze około 20 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…
WIĘCEJ >